Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Общината да отнема празните жилища на софиянци, предлага „Екипът на София“, издигнал Терзиев

Общината да използва празните жилища в София за свои нужди, предлага гражданското сдружение „Екипът на София“, което е сред организациите, издигнали Васил Терзиев за кмет. Не е ясно как законово може да бъде приложена тази идея предвид факта, че личната собственост е неприкосновена.

„На практика в София повече от 30% от жилищата са необитаеми – придобити са само с инвестиционна цел. Това трябва да се промени с държавна и общинска политика, защото това ще бъдат едни празни гета в бъдеще. Те са предимно в южните квартали на София преди и след Околовръстното“, коментира архитект Явор Панев в интервю за „Дневник“. Той не е от „Екипът на София“, но подкрепя идеята им. На въпрос как се установява, че едно жилище е празно, той обяснява, че индикатор са сметките за ток.

Архитектът защитава идеята с пример как общинската власт в Барселона ползва празните жилища: „Там ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него“.

През 2019 г. това право на общината е заменено от нов регламент, според който общината може да изкупува жилища дори без съгласие на собственика, ако никой не живее в тях, на 50% от пазарната цена.

За да отговарят на условията за принудително закупуване имотите, те не трябва да имат договор за наемател в продължение на две години и да няма запис за скорошно потребление на електроенергия или комунални услуги.

Същата идея се открива в „споделените приоритети“ на сайта на „Екипът на София“, цитирани от „Сега“. Споделени, защото са част от изготвена във вече далечните април и май на 2023 г. основа на коалиционната програма на ПП, ДБ, „Спаси София“ и „Екипът на София“. В нея са записани най-общо „някои мерки за стотиците празни жилища да станат реална част от жилищната политика на града ни“, а също и „механизми за използване на хиляди празни жилища в града“.

По данни на НСИ от преброяването през 2021 г. в София има 755 889 жилища или 17.7% от жилищния фонд в страната. От тях необитаваните жилища са 200 000 или 30%.

След като идеята на „Екипът на София“ предизвика бурни реакции в социалните мрежи, общинските съветници от коалицията ПП-ДБ и „Спаси София“ заявиха, че няма да бъдат отнемани жилищата на софиянци и че идеята не е тяхна.

Източник:"Сега"
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.