Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Общински съветници внесоха предложение за премахване и на паметника на Альоша в Пловдив

Общинските съветници от ДСБ – Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, от групата на “Продължаваме промяната – Демократична България“, внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът „Альоша“ да бъде премахнат до края на 2024 г.

“Организацията на ДСБ – Пловдив от своето създаване през 2004 година има ясна и категорична позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние поддържаме това убеждение, защото заставаме на странатата на историческата истина и сме дълбоко убедени, че това е в интерес на всички пловдивчани, а и на всички български граждани“, заяви Владимир Славенски, който е и лидер на местната организация на ДСБ, съобщи „Фокус“.

В проекта на решение се предлага паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около “Альоша“. Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.

“Паметникът “Альоша“, както пловдивските поколения наричат монумента на върха на Бунарджика, се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив – особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура. “Альоша“ е плод на времената, в които е построен. А и неговият мащаб и превес над другите паметници показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период“ – допълва Йоно Чепилски.

В доводите за решението се изтъква още, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото  национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.

Още по темата: Изтръгнаха фигурата от паметника на граф Игнатиев във Варна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.