Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Общински съветник от Царево за потопа: Нито едно речно корито не беше почистено

Двама души са загинали, трима се издирват след водното бедствие в Южното Черноморие, съобщи премиерът Николай Денков. Общинският съветник от Царево Емил Пейчев обаче обяви, че много повече хора са в неизвестност.

„Знам за пет-шест души, които се издирват. Имам капка надежда, че ще се открият някъде живи, но предвид тази стихия много трудно някой може да оцелее. В момента на плаж „Нестинарка“ има линейка и вероятно нещо се проверява. Ситуацията е изключително тежка“, каза общинският съветник пред bTV.

По думите му преди около два месеца е правен ремонт на един от мостовете в Царево.

 „По един от проектите на ВиК се правеше канализация и трябваше да мине оттам. В крайна сметка се намали дебитът под моста и се сложиха две тръби, които да отвеждат водата. В момента нито тръбите са там, нито мостът. За съжаление, имаме и жертва точно там. Автомобил падна с двама души“, каза още Пейчев.

Според общинския съветник това се случва заради безхаберието на ръководството на общината.

„Нито едно речно корито не беше почистено и това усложни обстановката и е една от причините да бъдат скъсани по-голямата част от мостовете. Дерета, които се считаха, че са тихи и безводни, в момента водата е прокопала път през тях. Ясно се вижда, че след тези дерета има тръби, които отвеждаха водата в реките под пътя. Тези тръби бяха запушени и там бяха урегулирани имоти. Все още важи „нашия и вашия“ и докато го има това нещо, ще загиват невинни хора“, коментира общинският съветник Емил Пейчев.

Той е подавал сигнали до екоминистерството, общината и „Басейнова дирекция“, но без резултат.

Премиерът Николай Денков отхвърли обвиненията. Според него причината за наводнението са изключително количество валежи, а не непочистени корита на реките. „Теренът е такъв, че като вали в големи количества, се стича по билата и оттам реката си тръгва по пътя и залива, докъдето стигне”, твърди министър-председателят.

Кметът на Царево Георги Лапчев също отхвърли версията за непочистени корита, които може да са причинили наводнението: „Щетите са нанесени на места, където не минават реки. Водосборите са много големи и количеството вода, което се изля, е такова, каквото никога не е виждано в тези територии”.

Лапчев съобщи, че загиналите са в Царево. „Ужасното нещастие е станало на един от падналите мостове в града. Забелязани са две тела в морето, които още не са извадени. Морето е изключително опасно – вълнението е шест бала. Граничният кораб е на котва, но действията по издирването на телата е изключително опасно за моряците, така че ще се изчака утрешният ден”, съобщи Лапчев.

Председателят на Районния съд в града Мария Москова и дъщеря й са сред хората, които са в неизвестност в Царево.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.