Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Общото събрание на ООН подкрепи членството на Палестина, България гласува с „въздържал се“

Общото събрание на ООН одобри резолюция, с която приема Палестина за 194-ия член на световната организация. По-рано САЩ наложиха вето на тази резолюция в Съвета за сигурност.

Палестина е наблюдател без право на глас в глобалния орган от 2012 г. насам. Новата резолюция ще й предостави „нови права и привилегии“, както и пълноправно членство, ако бъде одобрена от Съвета за сигурност. Резолюцията беше приета със 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържали се“, сред които и България.

Общото събрание на ООН подкрепи членството на Палестина
Резултати от гласуването на Общото събрание на ООН на резолюцията за Палестина. Източник: ООН

Заместник-посланикът на САЩ Робърт Ууд заяви, че правителството му се противопоставя на резолюцията, което означава, че Вашингтон отново ще наложи вето на палестинското членство в ООН, както направи миналия месец.

Резолюцията от петък подчертава „дълбокото съжаление и загриженост“ на Общото събрание, че САЩ са наложили вето на приемането на Палестина на 18 април и призова съвета да „преразгледа въпроса благоприятно“ в съответствие с Хартата на ООН и решенията на Международния съд.

Общото събрание изрази своята „непоколебима подкрепа за решението за две държави – Израел и Палестина, живеещи рамо до рамо в мир и сигурност в рамките на признатите граници, основани на границите отпреди 1967 г.“

Израелският посланик Гилад Ердан обвини Общото събрание, че „реже Хартата на ООН с това гласуване“, докато режеше копие от документа чрез шредер за хартия на подиума пред делегатите на организацията. След като наряза Хартата, се обърна към присъстващите с думите: „Как не ви е срам“.

По време на дебата в Съвета за сигурност миналия месец Ердан описа Палестинската автономия, която управлява Западния бряг, като „образувание, подкрепящо тероризма, което не заслужава никакъв статут в ООН“. Израел също се закани да унищожи напълно „Хамас“, която управлява Газа.

След като упражни ветото си миналия месец, американският посланик Ууд заяви, че действията на САЩ „не отразяват противопоставянето на палестинската държавност, а вместо това са признание, че то ще дойде само от преки преговори между страните“, добавяйки, че Палестина не може да се присъедини към ООН, докато Хамас контролира Газа.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини САЩ, че държат Съвета за сигурност за „заложник“ заради събитията в Близкия Изток. Той добави, че признаването на палестинската държава и членството й в ООН ще „изравнят началните преговорни позиции на страните“.

1200 израелци загинаха при сраженията между „Хамас“ и израелската армия на 7 октомври. Повече от 34 000 палестинци, половината от които деца, бяха убити в последвалата израелска офанзива, която в момента е насочена към град Рафах в южната част на Газа.

Още по темата: България гласува против резолюция на ООН за подвеждането на Израел под отговорност за военни престъпления 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.