Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Обявиха и дънките за вредни за климата, тъй като носенето им генерира 2,5 кг CO2

Основната част от ежедневното ни облекло вече също се оказва заплаха за климата. Учените предупреждават, че дори един чифт дънки може да бъде вреден за околната среда. Носенето на чифт дънки само веднъж създава 2,5 кг CO2, което се равнява на шофиране на  кола с бензин 10 км.

Учени от Технологичния университет в Гуангдонг са анализирали жизнения цикъл на чифт дънки Levi’s от отглеждането на памука до евентуалното им изхвърляне. Те са изчислили, че някои дънки са носени само седем пъти – което им печели класификацията на „бърза мода“ – и произвеждат 11 пъти повече въглероден диоксид, отколкото дънките, носени по-често.

Д-р Я Джоу, водещият автор на изследването, заяви пред Daily Mail: „Скромният елемент от гардероба – чифт дънки – има значително въздействие върху околната среда.“

За да видят колко бързо модата влияе върху околната среда, изследователите са анализирали жизнения цикъл на чифт дънки Levi’s 501 от суровия памук до изхвърлянето им чрез изгаряне.

По време на жизнения цикъл на продукта изследователите са открили, че „бързите“ модни дънки имат въглероден отпечатък с 95-99% по-голям от традиционните модни дънки, които се носят средно 120 пъти.

Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани за „бърза“ мода, се транспортират по-бързо и се носят по-рядко, преди да бъдат изхвърлени.

Д-р Джоу коментира пред Daily Mail: „Променящите се модни тенденции карат хората да купуват дрехи често и да ги използват краткотрайно, за да продължат да следват най-новите тенденции”.

„Подобно свръхпотребление доведе до значително увеличение на потреблението на ресурси и енергия в шивашката промишленост чрез ускоряване на цялата верига за доставка на облекло, включително процесите на производство, логистика, потребление и изхвърляне, като по този начин изостря въздействието на шивашката промишленост върху изменението на климата.“

Изследователите изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния моден пазар, произвеждат 0,22 кг CO2. Това е по-високо от предишните оценки, тъй като учените сега твърдят, че дънките се носят по-рядко и се перат по-често, отколкото се смяташе. Въпреки това от този общ въглероден отпечатък 48% се дължат на прането, сушенето и гладенето на дънки след покупката.

Междувременно изследователите изчисляват, че дънките, продавани според тенденциите на „бързата“ мода, произвеждат 11 пъти повече емисии. Тъй като се носят средно само седем пъти, тези дънки отделят 2,5 кг емисии CO2 на носене, въпреки че се нуждаят от много малко енергия за пране и сушене през целия им живот.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при „бързата“ мода идват от производството на дънки и влакна, съставляващи 70% от общите емисии. Останалите емисии се създават до голяма степен от транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, съставлявайки 21% от общите емисии.

Д-р Джоу дава следното обяснение: „За да постигне бърз отговор (на модните тенденции) на глобалната верига за доставки, моделът на „бърза“ мода предпочита начини на транспорт с по-кратки логистични времена, като например трансграничен транспорт по въздух, а не по море.“

Тъй като транспортът на „бързата“ мода е много по-енергийно интензивен, техният транспорт произвежда зашеметяващите 59 пъти повече CO2.

Според изследователите марките за „бърза“ мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и хиперпотребление.

Това води до създаването на огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване. Смята се, че модната индустрия произвежда 10% от всички глобални емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година.

Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните сметища сега  причиняват „екологична и социална извънредна ситуация“.

Изследователите успокояват, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията. Проучването е установило, че купуването на дрехи от магазини втора употреба намалява въглеродните емисии на чифт дънки с 90%.

Въз основа на данни от американския дистрибутор на дрехи Buffalo Exchange, изследователите са открили, че дънките, преминаващи през магазините за втора употреба, са носени 127 пъти през жизнения им цикъл.

Изследователите също предполагат, че рециклирането на дънки или използването на услуга за наемане на дрехи като Rent the Runway може да намали въглеродния отпечатък на едно носене на дънки съответно с 85 и 89%.

Още по темата: Метеоролози: Трилиони долари се харчат за „климатичните промени“ въз основа на неточни температурни данни 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

 1. Амииии … ще започнем да ходим голи .Тогава населението ще се увеличи и пак отначало .

 2. В състава на въздуха (атмосферата) въглеродният двуокис съставлява нищожните 0,4%.
  Както знаем, азотът съставлява 78% от въздуха, кислорода – 21%, а останалия 1% е за всички останали газове.
  Не дънките, а капиталистическият начин на НЕПРЕКЪСНАТО РАЗШИРЯВАЩО СЕ ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ И НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО унищожават ТЯХНАТА ПЛАНЕТА (Земята).

  На кого е планетата? Вече не е притежание на народите, на хората. Вече е фактическо притежание на супер-капиталистите, на мулти милиардерите.

  Какво е решението на капиталистическия проблем с непрекъснато разшираващото се капиталистическо производство, за непрекъснато гонене на ПЕЧАЛБА за ЗАБОГАТЯВАНЕ?

  – ЗАНУЛЯВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, А НАЙ-ДОБРЕ – УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИЯ РОД.
  Така виждат решението на КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ ПРОБЛЕМ свръх богатите КАПИТАЛИСТИ-САТАНИСТИ.

  Ето защо, още през далечната 1980 г. издигат гранитна реплика на английския Стоунхендж (Stonehenge) в американския щат Georgia – GEORGIA GUIDESTONES MONUMENT, – три пъти по-голям от английския Стоунхендж и на гранитните плочи НА ОСЕМ СЪВЕМЕННИ (и четири древни) ЕЗИКА ИЗДЪЛБАВАТ 10-те САТАНИНСКИ ЗАПОВЕДИ.

  Първата сатанинска заповед гласи: „Поддържай човешкия род под 500 милиона, в непрекъснат баланс с природата“ (тяхната, на сатанистите, на свръх-богатите капиталисти природа).
  Днес населението на планетата е осем милиарда ДУШИ.

  Вече нямат нужда от нас. Пречиме им. Затова измислиха „проблема“ със „затоплянето“ на планетата. Затова са им виновни дънките. Затова ни пръскат с химикали. Затова ни крадат ДНК. За това ни чипират със смартфони и особено с модерните 5G и 6G. Затова ни следят с камери. Затова ни заразяват с ковид-19, птичи грип, свински грип, холера, хеморогична треска…

  Имат си роботи. Имат си изкуствен интелект (AI). Правят си войни – непрекъснатото разширение на агресивното НАТО и на агресивния ЕС, не са нищо по-различно от троцкистката теория за ПЕРМАНЕНТНА революция.

  В действителност, вече сме в процес на упадък, на деволюция и контрареволюция.

  Предстои заключителния стадий – унищожаването на Човешкия род. За да останат по-малко от 500 милиона чипирани идиоти (биоробори) на Земята е нужно на всеки 100 души да бъдат умъртвени по 94 души. Така ще се изпълни сатанинската Първа заповед ( ще останат живи 480 милиона чипирани нещастници).

  Честито ви НАТО! Честит ви ЕС! Честита ви буржоазна „демокрация“, сиреч власт НАД народа, упражнявана от шепа бандити и слуги на свръх-едрия и сатанински капитал – масовите убийци, замислили ГЕНОЦИДА НАД ЧОВЕЧЕСТВОТО.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones

  Десетте САТАНИНСКИ ЗАПОВЕДИ:

  1.Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.
  2.Guide reproduction wisely – improving fitness and diversity.
  3.Unite humanity with a living new language.
  4.Rule passion – faith – tradition – and all things with tempered reason.
  5.Protect people and nations with fair laws and just courts.
  6.Let all nations rule internally resolving external disputes in a world court.
  7.Avoid petty laws and useless officials.
  8.Balance personal rights with social duties.
  9.Prize truth – beauty – love – seeking harmony with the infinite.
  10.Be not a cancer on the Earth – Leave room for nature – Leave room for nature ( Не бъди раково образование на Земята – направи място на природата – направи място за природата.) Тоест, умри, за да не пречиш на природата, вече фактическа собственост на свръхбогатите капиталисти-сатанисти.

  А в действителност ДЪРВЕТАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС.
  ИЗМАМАТА С ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ И ОТПЕЧАТЪЦИ ПРОДЪЛЖАВА.
  СПЕТЕ СПОКОЙНО ИДИОТИ И ДЕЦА-ИДИОТЧЕТА!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.