Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Офисът на Зеленски изтри снимка на негов охранител с нацистки символ

Президентският офис на Украйна изтри снимка, публикувана след посещението на Владимир Зеленски в наскоро превзетия град Изюм в Източна Украйна. Снимка на въоръжен охранител на Зеленски със символ в стил SS беше свалена, след като предизвика скандал в социалнте мрежи.

Снимката, първоначално пусната на президентския уебсайт, Телеграм и други социални медии, включваше войник със стилизиран символ на череп, който тясно прилича на символа, използван от 3-та танкова дивизия ‘Totenkopf’ на SS. Символът, често приеман като символ на омразата, е популярен сред много неонацисти.

Украинските длъжностни лица отричат наличието на каквито и да било нео-нацистки елементи във военните части на страната, като отхвърлят такива твърдения като руска пропаганда. Въпреки това украински войници с различни неонацистки символи се появяват на официални снимки, публикувани от украинските власти.

В края на август Зеленски публикува изображение в Instagram с участието на украински войник, носещ символа на 14-та вафен гренадиерска дивизия на SS, известна още като 1-ва галисийска дивизия. Звеното, което предимно е включвало украински доброволци от региона Галисия, е известно преди всичко с извършването на военни престъпления и избиването на полски цивилни по време на Втората световна война.

По-рано тази година офисът на Зеленски пусна снимка на украински войник, носещ оригиналния символ на „Totenkopf“. По ирония тази снимка се появи сред серия от снимки, празнуващи Деня на победата във Втората световна война и също беше споделена от Министерството на отбраната на страната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.