Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Огромно унижение за Бундесвера: хиляди тайни срещи са публикувани в интернет от недоглеждане

В резултат на недоглеждане от страна на германското командване в публичното пространство в продължение на месеци са били публикувани записи на хиляди тайни видеосрещи на Бундесвера.

Причината за това е сериозна грешка в настройките за поверителност, заради която всеки ползвател на интернет е могъл да има достъп до поверителните материали в продължение на няколко месеца.

Част от записите, публикувани в мрежата, са били маркирани като „поверителни“, съобщи Zeit. Разследване на германската медия установи, че в някои онлайн заседания липсва защита с парола. Това означава, че те могат да бъдат достъпни за всеки интернет-потребител с едно кликване.

Пробивът в сигурността е открит едва на 3 май от ИТ специалисти от асоциацията Netzgrünung. Проблемът е в платформата Webex на Бундесвера, която германската федерална служба за информационна сигурност (BSI) одобри за използване през 2019 г. Платформата доскоро се считаше за особено сигурна и през нея се водиха разговори на ниво „секретно“.

Изтичането на поверителни данни на Бундесвера нанася големи щети на репутацията на германската армия, коментира британският Express.

Според германската медия Focus не е изключено именно така руските спецслужби да са прехванали разговора между висши офицери от Бундесвера за потенциалното използване на германски ракети Taurus с голям обсег за атака срещу Кримския мост. От разговора става ясно, че британски специалисти са на място в Украйна и помагат на украинците за удари с британските ракети Storm Shadow по цели в Русия.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.