Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

OMV ще продължи да купува руски газ

Австрийският петролен и газов гигант OMV ще продължи да купува по-голямата част от газа си от Русия тази зима, заяви главният изпълнителен директор Алфред Щерн в интервю за Financial Times.

Според Стърн компанията е подписала дългосрочен договор с „Газпром“ през 2018 г., който продължава до 2040 г., а OMV не планира скоро да излезе от споразумението.

„Докато „Газпром“ ще доставя, ще продължим да вземаме тези количества от „Газпром“, заяви Щерн. Руският газ в момента не е обект на свързаните с Украйна санкции на ЕС срещу Москва и макар въпросът да е „за политиците да решат“, поставянето на ограничения върху него и по този начин „елиминирането на определени [енергийни] източници също ще доведе до повишаване на цените“, предупреди той.

„Има задължение, което имаме като индустриална компания, да гарантираме, че използваме тези източници, стига те да са законово приемливи“, каза Стърн.

Той добави, че въпреки продължаващата си зависимост от руската енергия, OMV е успяла да диверсифицира доставките през последната година. Тя е осигурила потоци на газ от Норвегия и от терминалите за втечнен природен газ  в Холандия и Италия.

„Всичко това ни даде достъп до неруски газ, който е повече от достатъчен, за да покрие задълженията ни към клиентите“, каза Стърн.

Компанията също така наскоро одобри отпускането на 2 милиарда евро за съвместно предприятие с румънската Romgaz за разработването на газовото находище Neptun Deep в Черно море. Находището трябва да бъде пуснато в експлоатация до 2027 г. и ще донесе допълнителни 100 милиарда кубически метра природен газ на европейския пазар.

OMV покрива около 30% от нуждите на Австрия от газ. Миналата година компанията беше сред първите, които се съгласиха да плащат за руския газ в рубли в рамките на нов механизъм за уреждане, който Москва въведе като задължителен за „неприятелски страни“, наложили санкции на Русия. Тогава Щерн заяви, че изоставянето на руския газ е невъзможно за Австрия и ще има тежки последици за икономиката и енергийната сигурност на страната.

Още по темата: Добив на 13 млрд. куб. метра природен газ годишно в Черно море прогнозират OMV и TOTAL 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.