Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Доклад на ООН: 52 държави са близо до фалит

Половината от човечеството живее в страни, които са принудени да харчат повече за обслужване на дълга си, отколкото за здравеопазване и образование, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Според нов доклад на Глобалната група на ООН за реагиране при кризи, озаглавен „Светът на дълга“, общо 52 държави – почти 40% от развиващия се свят – са в „сериозни дългови проблеми“, каза Гутериш, като призова тези страни да получат спешни фискални облекчения. Тези държави са принудени да вземат нови заеми, за да не фалират.

Миналата година глобалният публичен дълг достигна рекордните 92 трилиона долара, от които развиващите се страни поемат 30% – „непропорционална сума“, подчерта шефът на ООН.

Той предупреди, че 3,3 милиарда души страдат от необходимостта на техните правителства да дадат приоритет на плащанията на лихвите по дълга пред „съществените инвестиции“, свързани с образованието и здравеопазването, например.

 „И все пак, тъй като тези непоносими дългове са концентрирани в бедните страни, не се смята, че представляват системен риск за световната финансова система“, добави генералният секретар на ООН.

Той настоя, че катастрофалните нива на публичен дълг в развиващите се страни са „системен провал“, който е резултат от неравенството от колониалната епоха, вградено в „нашата остаряла финансова система“.

Докладът посочва, че развиващите се страни са силно изложени на външни сътресения именно защото трябва да обслужват изплащанията по дълга си в чуждестранна валута.

Африканските държави плащат четири пъти повече

Доклад на ООН: 52 държави са близо до фалит

Според генералния секретар на ООН средно разходите по заеми са четири пъти по-високи за африканските страни, отколкото за Съединените щати и осем пъти по-високи, отколкото за най-богатите европейски икономики.

По-бедните нации разчитат все повече на частни кредитори, които начисляват „небесно високи“ лихви и се оказват принудени да вземат повече заеми „за икономическото си оцеляване“, каза той.

От важен финансов инструмент дългът се превърна в „капан, който просто генерира повече дългове“, подчерта генералният секретар на ООН.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.