Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ООН отказа да разследва атаката с американски ракети за HIMARS срещу лагер с военнопленници в Донецк

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш реши да разпусне мисия за установяване на фактите, която се очакваше да разследва ракетния удар през юли срещу център за задържане, в който се намираха украински военнопленници в Донецк, заяви говорителят му Стефан Дюжарик. Мисията беше отменена поради липса на гаранции за сигурност, добави той.

Решението е взето „при липса на условия, необходими за разполагане на мисията на мястото“, каза Дюжарик. Той отбеляза, че „за опасна мисия в активна военна зона, ние изискваме ясни гаранции за безопасност и достъп от двете страни. Не чувствахме, че сме ги получили.“

Говорителят потвърди, че ООН има „политическо споразумение“ за мисията. Дюжарик не навлезе в подробности относно конкретните гаранции, които липсват. Той избегна и въпрос коя от двете страни не е предоставила гаранциите.

На въпроса защо ООН е решила да отмени мисията, вместо да я отложи, Дюжарик отговори, че потенциалните участници не могат да бъдат държани „в готовност“ в продължение на месеци. „За нас беше ясно, че трябва да се разпуснем и да оставим хората да се върнат на дневната си работа“, каза той.

Мисията трябваше да бъде оглавена от бразилския генерал в оставка Карлос Сантос Крус, който преди това ръководеше мироопазващи сили на ООН в Демократична република Конго. Към Круз трябваше да се присъединят бившият исландски външен министър Ингибьорг Гизладотир и Исуфу Якуба, високопоставен полицай от Нигер, който е служил като полицейски комисар в мисията на ООН за стабилизиране в Мали.

Генералният секретар на ООН е готов да „възстанови мисията изключително бързо, ако бъдат дадени гаранции“, каза Дюжарик. Нито Киев, нито Москва коментираха решението.

При обстрела в центъра за задържане в Елеоновка в Донецката народна република загинаха 50 затворници, а други 73 бяха ранени. Москва обвини за нападението украинските сили. Киев отрече обвиненията, твърдейки, че руските войски са започнали удара, за да обвинят Украйна. Руското министерство на отбраната призова ООН и Международния комитет на Червения кръст да започнат безпристрастно разследване на инцидента.

Съоръжението в Йеленовка, южно от Донецк, приюти стотици украински затворници – главно членове на „Азов“, които се предадоха в Мариупол през май.

Според изявление на руските военни ударът е извършен с помощта на множество ракетни установки HIMARS, произведени в САЩ.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.