Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ООН отказа да разследва атаката с американски ракети за HIMARS срещу лагер с военнопленници в Донецк

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш реши да разпусне мисия за установяване на фактите, която се очакваше да разследва ракетния удар през юли срещу център за задържане, в който се намираха украински военнопленници в Донецк, заяви говорителят му Стефан Дюжарик. Мисията беше отменена поради липса на гаранции за сигурност, добави той.

Решението е взето „при липса на условия, необходими за разполагане на мисията на мястото“, каза Дюжарик. Той отбеляза, че „за опасна мисия в активна военна зона, ние изискваме ясни гаранции за безопасност и достъп от двете страни. Не чувствахме, че сме ги получили.“

Говорителят потвърди, че ООН има „политическо споразумение“ за мисията. Дюжарик не навлезе в подробности относно конкретните гаранции, които липсват. Той избегна и въпрос коя от двете страни не е предоставила гаранциите.

На въпроса защо ООН е решила да отмени мисията, вместо да я отложи, Дюжарик отговори, че потенциалните участници не могат да бъдат държани „в готовност“ в продължение на месеци. „За нас беше ясно, че трябва да се разпуснем и да оставим хората да се върнат на дневната си работа“, каза той.

Мисията трябваше да бъде оглавена от бразилския генерал в оставка Карлос Сантос Крус, който преди това ръководеше мироопазващи сили на ООН в Демократична република Конго. Към Круз трябваше да се присъединят бившият исландски външен министър Ингибьорг Гизладотир и Исуфу Якуба, високопоставен полицай от Нигер, който е служил като полицейски комисар в мисията на ООН за стабилизиране в Мали.

Генералният секретар на ООН е готов да „възстанови мисията изключително бързо, ако бъдат дадени гаранции“, каза Дюжарик. Нито Киев, нито Москва коментираха решението.

При обстрела в центъра за задържане в Елеоновка в Донецката народна република загинаха 50 затворници, а други 73 бяха ранени. Москва обвини за нападението украинските сили. Киев отрече обвиненията, твърдейки, че руските войски са започнали удара, за да обвинят Украйна. Руското министерство на отбраната призова ООН и Международния комитет на Червения кръст да започнат безпристрастно разследване на инцидента.

Съоръжението в Йеленовка, южно от Донецк, приюти стотици украински затворници – главно членове на „Азов“, които се предадоха в Мариупол през май.

Според изявление на руските военни ударът е извършен с помощта на множество ракетни установки HIMARS, произведени в САЩ.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.