Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Опасен химикал е открит при тестове в 9 от 10 европейци (изследване)

Опасен химикал е открит в 91% от населението в единадесет държави в ЕС, показва европейско прочуване. Това е химикалът бисфенол А (BPA), който често се използва в пластмасови опаковки и затова е масово използван от хранително-вкусовата промишленост. Според някои изследователи BPA може да наруши човешките хормони и да доведе до сериозни състояния, включително рак на гърдата и нарушения в развитието на нервната система.

Бисфенол А е открит в телата на по-голямата част от възрастните в Европа, съобщи доклад на Европейската агенция за околна среда. Учените са анализирали проби от урина на около 2800 души от близо дузина страни, включително Швейцария, Франция и Германия.

„Неотдавнашна изследователска инициатива на „Хоризонт 2020″, HBM4EU, измери химикалите в телата на хората в Европа и откри BPA в урината на 92% от възрастните участници от 11 европейски страни“, се казва в официално изявление на организацията.

Агенцията предупреди, че бисфенол А, открит в пробите, надвишава максималните нива с от 71 до 100%, което означава, че „излагането на населението на BPA в Европа“ е твърде високо и „представлява потенциален проблем за здравето.“

Според много изследвания BPA може да повлияе на хормоните и да причини здравословни нарушения, включително безплодие, затлъстяване и различни видове рак.

Бисфенол А се използва широко в производството на бързооборотни стоки и може да се намери в обикновени пластмасови контейнери за храна, които милиони хора използват ежедневно. Преди това дори се използваше като компонент за бебешки бутилки, но повечето страни забраниха подобна практика преди десетилетие.

Някои експерти обаче не са съгласни с доклада. Европейската агенция по лекарствата подчерта, че връзката между бисфенол А и свързаните с хормоните нарушения не е правилно демонстрирано „в проучване при животни или хора“.

Европейската агенция по лекарствата обаче признава, че използва различни подходи за оценка на риска и не изключва възможността по-нататъшните изследвания да докажат, че BPA е по-опасен.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.