Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Oпасен канцероген в танковете „Чалънджър “, включително тези в Украйна, призна МО на Великобритания

Танковете „Чалънджър 2“ и много други превозни средства, притежавани от британската армия, могат да съдържат азбест, опасен канцероген, който може да причини необратими увреждания на белите дробове и рак, съобщи The Times, позовавайки се на министъра на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Картлидж.

Материалите, съдържащи азбест, може да присъстват в 2 699 части от военната техника на Обединеното кралство, някои от които са доставени в Украйна, разкри вестникът в четвъртък, като се позова на писмо от Картлидж до Лейбъристката партия.

Потенциално компрометираните превозни средства включват 324 танка Challenger 2, 765 бронетранспортьора Bulldog, 75 бронирани машини за ремонт и възстановяване Challenger, 11 бронирани машини Fuchs, 14 разузнавателни хеликоптера Gazelle, 31 ремаркета с висока мобилност, 841 Pinzgauer 4x4s, 64 бронирани машини Stormer, 540 бойни машини на пехотата Warrior и 34 хеликоптера Wildcat, се казва в писмото.

Част от този хардуер, като Challenger 2, Bulldogs и Stormers, е доставен от Великобритания в Украйна на фона на конфликта с Русия.

Списъкът обхваща целия запас от оборудване, което би могло да съдържа азбест, като „много по-малък“ брой от тези превозни средства се експлоатират от военните на Великобритания в момента, пояснява The Times.

Азбестът е естествено срещащ се материал, който е бил използван в производството на танкове, самолети и кораби през целия 20-ти век. Той е изключително опасно вещество (класифицирано е като канцероген от категория 1A в Регламент (ЕО) №1272/2008 относно класифицирането, опаковането и етикетирането на химикали). Ако целостта на продукти, съдържащи азбест, бъде нарушена, може да се вдишат миниатюрни влакна, което с времето води до заболявания като азбестоза, мезотелиома и други форми на рак. Усложненията от контакта с азбест могат да настъпят години след експозицията.

„Мащабът на азбеста в оборудването на британската армия е сериозен проблем“. Това заяви министърът на отбраната в сянка Джон Хийли пред The Times. Лейбъристкият депутат предупреди, че британските въоръжени сили „са принудени да разчитат на застаряващо и замърсено с азбест оборудване“ поради недостатъците на управляващата Консервативна партия, която според него не е успяла да поправи системата за обществени поръчки в областта на отбраната на Обединеното кралство.

Говорител на британското министерство на отбраната увери вестника, че „са в ход планове за премахване на азбеста в оборудването възможно най-скоро, като се предприемат оценки на риска, за да се запази безопасността на нашите хора“. Той каза, че голяма част от оборудването, споменато в писмото на военния министър, вече е излязло от експлоатация.

Киев получи 14 основни бойни танка Challenger 2 от Великобритания, като превозните средства бяха забелязани за първи път на фронтовата линия в началото на септември. Два „Чалънджър 2“ вече са унищожени, според видеа, разпространени в социалните мрежи, като Лондон е потвърдил загубата на един.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.