Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ОПЕК+ ще ограничи значително производството на петрол

Страните-производители на петрол от ОПЕК+ се споразумяха за намаляване на производството с до два милиона барела на ден, съобщи Ройтерс, като се позовава на източници от организацията.

Очаква се потенциалното намаление значително да ограничи предлагането на вече стегнатия пазар. Решението може да доведе до повторно покачване на глобалните цени на суровия петрол, които спаднаха до $ 90 от $ 120 преди три месеца.

По-рано тази седмица различни медии съобщиха, че картелът обмисля дневни ограничения на продукцията от между 500 000 и един милион барела на среща във Виена в сряда.

Намаляването с два милиона барела на ден от големите производители и износители на петрол в света ще отбележи най-голямото намаление на производството. Това е еквивалент на около 2% от световното търсене на петрол.

Междувременно Вашингтон се опитваше да предотврати намаляване на производството от ОПЕК+ преди междинните избори в САЩ.

Белият дом мобилизира всички налични ресурси, заяви неназован високопоставен служител пред CNN, описвайки тези последни усилия като „сваляне на ръкавиците“. Някои от опорните точки, изготвени от администрацията на САЩ, предполагат, че потенциалното намаляване ще се разглежда като „враждебен акт“ и „пълно бедствие“.

На срещата министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил Ал Мазруей заяви, че ОПЕК+ е „техническа организация“, запитан дали отношенията между САЩ и ОАЕ рискуват да бъдат влошени заради предложението.

Повечето служители от страните-членки на ОПЕК+ заявиха, че всяко намаление ще бъде „техническо решение, а не политическо решение“ и посочиха „риск от рецесия“ за съкращенията, когато влязоха в централата на ОПЕК във Виена.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.