Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Операция „Нокът-меч“: Турция влиза в Сирия след масивна въздушна атака срещу кюрдски бази

Въздушната операция на Турция срещу кюрдски бази в Северна Сирия, може да бъде първата стъпка към сухопътна операция, съобщиха турските медии.

По-рано в кюрдските медии се появиха съобщения, че Турция отново е извършила въздушна атака тази нощ срещу град Кобани в Северна Сирия.

Фархад Шами, ръководител на медийния център на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), заяви в Туитър, че турски самолети атакуват град Кобани. Турската държавна информационна агенция съобщи, позовавайки се на министерството на отбраната, че в Северна Сирия и Северен Ирак се провежда въздушна операция срещу YPG, военното крило на Кюрдската работническа партия ПКК в Сирия (и двете посочени от Анкара като терористични организации). Турция обвини ПКК, че стои зад атентата в Истанбул, при който загинаха четирима души.

89 цели са били унищожени по време на въздушната операция в Сирия и Ирак и много лидери на ПКК са били убити, твърдят турските медии. Въздушната операция се смята за първа стъпка към потенциална сухопътна операция в Сирия.

Турция влиза в Сирия след масивна въздушна атака срещу кюрдски бази
Една от разрушените кюрдски бази в Севрена Сирия, снимка: Twitter

Операцията на Турция „Нокът-меч“ първоначално е била планирана за неделя вечер, но е започнала ден по-рано, след като американски служители са я дешифрирали предварително.

Групата за борба с тероризма на Кюрдистан заяви в неделя, че турските военновъздушни сили са извършили над 25 атаки срещу позициите на кюрдските въоръжени групировки в Иракски Кюрдистан и в Северна Сирия, като 32 бойци от YPG са били убити.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че последните въздушни удари на Турция в Северна Сирия и Ирак са унищожили базите на бойците на ПКК. Според турското министерство на отбраната въздушната операция е извършена в съответствие с правото на самозащита съгласно член 51 от Хартата на ООН.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че има подозрения, че заповедта за терористичната атака в центъра на Истанбул миналата неделя, идват от сирийския граничен град Кобани.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.