Разследвания и новини без цензура

събота, 25 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Операция „Нокът-меч“: Турция влиза в Сирия след масивна въздушна атака срещу кюрдски бази

Въздушната операция на Турция срещу кюрдски бази в Северна Сирия, може да бъде първата стъпка към сухопътна операция, съобщиха турските медии.

По-рано в кюрдските медии се появиха съобщения, че Турция отново е извършила въздушна атака тази нощ срещу град Кобани в Северна Сирия.

Фархад Шами, ръководител на медийния център на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), заяви в Туитър, че турски самолети атакуват град Кобани. Турската държавна информационна агенция съобщи, позовавайки се на министерството на отбраната, че в Северна Сирия и Северен Ирак се провежда въздушна операция срещу YPG, военното крило на Кюрдската работническа партия ПКК в Сирия (и двете посочени от Анкара като терористични организации). Турция обвини ПКК, че стои зад атентата в Истанбул, при който загинаха четирима души.

89 цели са били унищожени по време на въздушната операция в Сирия и Ирак и много лидери на ПКК са били убити, твърдят турските медии. Въздушната операция се смята за първа стъпка към потенциална сухопътна операция в Сирия.

Турция влиза в Сирия след масивна въздушна атака срещу кюрдски бази
Една от разрушените кюрдски бази в Севрена Сирия снимка Twitter

Операцията на Турция „Нокът-меч“ първоначално е била планирана за неделя вечер, но е започнала ден по-рано, след като американски служители са я дешифрирали предварително.

Групата за борба с тероризма на Кюрдистан заяви в неделя, че турските военновъздушни сили са извършили над 25 атаки срещу позициите на кюрдските въоръжени групировки в Иракски Кюрдистан и в Северна Сирия, като 32 бойци от YPG са били убити.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че последните въздушни удари на Турция в Северна Сирия и Ирак са унищожили базите на бойците на ПКК. Според турското министерство на отбраната въздушната операция е извършена в съответствие с правото на самозащита съгласно член 51 от Хартата на ООН.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че има подозрения, че заповедта за терористичната атака в центъра на Истанбул миналата неделя, идват от сирийския граничен град Кобани.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.