Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Операция „Златна рибка“: как ЦРУ обучи украински агенти за шпионаж в Европа, Русия и Куба

Aмериканскoто Централно раузнавателно управление (ЦРУ) е обучило и използвало украински агенти за мисии в Русия, Европа, Куба и други области с активно руско присъствие, твърди New York Times.

За целта разузнаването на САЩ е създало дванайсет тайни шпионски бази в Украйна близо до границата с Русия през последните осем години, като източноевропейската държава се е превърнала в един от най-важните инструменти на Вашингтон за разузнавателни операции срещу Москва, според вестника.

Разузнавателното „партньорство“ е „пуснало корени преди десетилетие“ и е превърнало Украйна в един от „най-важните разузнавателни партньори на Вашингтон срещу Кремъл днес“, посочва изданието.

12-те тайни локации представляват „предни оперативни бази“, от които се управляват мрежи от агенти, събиращи информация в Русия.

ЦРУ е ръководило програма за обучение, известна като операция „Златна рибка“. Целта й е била да обучи украински агенти как да приемат фалшиви самоличности и да крадат тайни в Русия, и да действат като „спящи агенти“, за да водят партизанска война срещу руската армия.

Агенти на американското разузнаване са работили в тясно сътрудничество с украинския персонал, включително с началника на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов преди назначаването му на сегашния му пост. Освен това ЦРУ е обучавало украински шпиони да работят в Русия, Европа, Куба и други места, където има руснаци.

Според статията дори след изтеглянето на повечето американски правителствени служители от Украйна през февруари 2022 г. представители на разузнаването на САЩ са останали активни в Западна Украйна, предавайки разузнавателна информация, включително къде Русия планира да нанесе удар и какви оръжейни системи ще бъдат използвани.

„Без тях нямаше да има как да се противопоставим на руснаците“, казва Иван Баканов, бивш ръководител на вътрешното разузнаване на Украйна, СБУ, цитиран от New York Times.

Според вестника от 2016 г. насам украинците от време на време нарушават условията за сътрудничество, поставени от Вашингтон, „организирайки убийства и други смъртоносни операции“, които Америка уж не одобрява.

Сътрудничеството и усилията на ЦРУ да поеме контрола върху техните украински колеги са започнали почти веднага след Евромайдана през 2014 г., като назначеният тогава ръководител на украинското вътрешно разузнаване Валентин Наливайченко се е обадил на шефа на украинската станция на ЦРУ и местния шеф на МИ6, поканил ги да обиколят СБУ и поискал помощ за възстановяването му „от нулата“.

Тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренан е кацнал в Киев малко след това, казвайки на Наливайченко, че САЩ ще помогнат, ако Украйна „успее да предостави стойностна разузнавателна информация на американците“ и прочисти СБУ от всякакви заподозрени за руски шпиони в нейните редици.

Още по темата: Как ЦРУ дестабилизира света 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.