Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Опит за държавен преврат е осуетен в Киргизстан

Опит за държавен преврат е бил осуетен в Киргизстан. Рано в понеделник местните медии съобщиха, че киргизките сили за сигурност са арестували участници в предполагаем преврат. Според информцията групата е планирала да вземе властта от президента Садир Джапаров със сила.

Самоличността и местонахождението на арестуваните в момента са неизвестни, но съдейки по видеоклиповете от арестите, качени в социалните мрежи, операцията е в столицата на страната Бишкек.

Министерството на вътрешните работи на Киргизстан и Държавният комитет за национална сигурност все още не са направили официални изявления.

Киргизстан е бивша съветска република с население от около 7 милиона души и близък съюзник на Русия. Страната е член на Общността на независимите държави, Евразийския икономически съюз, Организацията на Договора за колективна сигурност и Шанхайската организация за сътрудничество. Президентът Япаров беше сред чуждестранните лидери, които присъстваха на парада за Деня на победата на Червения площад в Москва на 9 май.

„Засега идват много тревожни новини“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Руските власти „внимателно следят“ събитията, добави той.

Днешната операция не е първият осуетен опит за смяна на властта в Киргизстан. През 2021 г. киргизкият депутат Бактибек Ятигенов беше арестуван по подозрение в планиране на преврат. Тогава беше съобщено, че Ятигенов и Аскат Темралиев, ръководител на Асоциацията „Ел Интъмагъ“, са сключили тайно споразумение за организиране на протести в столицата Бишкек. По-късно стана ясно, че Ятигенов е възнамерявал да завземе властта чрез тези протести.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.