Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Опит за преврат в Бразилия: протестиращи шурмуваха правителствени сгради (ВИДЕО)

Опит за преврат беше осуетен в Бразилия, след като протестиращи шурмуваха сградите на Конгреса, Върховния съд и президентския дворец. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва обяви извънредно положение във федералния окръг Бразилия, след като хиляди поддръжници на десния му предшественик Жаир Болсонаро превзеха трите правителствени сгради.

Лидерът на левицата, встъпил в длъжност едва миналата седмица, даде заповедта в неделя, като назначи министъра на правосъдието Рикардо Гарсия Капели да ръководи „федералната намеса“. Заповедта на Лула дава на Капели правомощието да поиска както от гражданските, така и от военните органи „необходимите средства за постигане на целта на интервенцията“.

След часове на сблъсъци силите за борба с безредиците, използващи сълзотворен газ и водни оръдия, успяха да си върнат контрола над правителствените сгради до неделя вечерта. Властите обявиха, че най-малко 300 души са задържани, като министърът на правосъдието предупреди, че арестите ще продължат през цялата нощ, тъй като следователите се опитват да идентифицират всички, замесени в това, което той нарече акт на „тероризъм“ и „опит за преврат“.

Въпреки това заповедта за извънредно положение остава в сила до края на месеца. Обхватът на заповедта е ограничен до Федералния окръг на Бразилия, а заявената му цел е да „сложи край на сериозното компрометиране на обществения ред в щата във Федералния окръг, белязано от актове на насилие и нахлуване в обществени сгради“.

За да постигне тази цел, Capelli може да се обърне към „финансовите, технологичните, структурните и човешките ресурси на Федералния окръг“ – включително, но не само, военните и полицията – ако е необходимо.

Обещавайки да накара отговорните за хаоса „да платят със силата на закона“ в телевизионно обръщение, Лула обеща да стигне до дъното на „тези, които са финансирали“ протестиращите.

Той заклейми демонстрантите като „вандали и фашисти“, обвинявайки Болсонаро, че пълни главите им с екстремизъм. Поддръжниците на бившия лидер организират хаотични демонстрации, откакто той загуби президентските избори от левия си съперник през октомври, блокирайки пътища, подпалвайки превозни средства и опитвайки се да убедят войниците „да се надигнат“ и да възстановят Болсонаро.

Болсонаро напусна Бразилия няколко дни преди традиционната церемония по предаването на властта, като заяви, че поражението му е било несправедливо. В същото време осъди насилствените протести през изминалите дни. Лула обвини за това, което той определи като „безпрецедентно“ насилие, Болсонаро, заявявайки, че „това са и отговорностите на него и на партиите, които му принадлежат“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.