Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Опит за убийство на премиера на Словакия Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен при стрелба след заседание на правителството. Нападателят е стрелял четири пъти, преди да бъде задържан от полицията.

Опитът за убийство е извършен след изнесено правителствено заседание в град Хандлова, когато Фицо е излязъл пред обществеността. Премиерът е откаран по спешност в болница с хеликоптер с огнестрелни рани в корема. Той е бил в съзнание, когато е приет, и в момента му се извършва операция, каза говорител на болницата пред Ройтерс. Състоянието му е критично, според говорител на правителството. Журналистите, присъствали на стрелбата, публикуваха кадри, на които се вижда как охраната вкарва ранения в автомобила.

В социалната мрежа X/Twitter бяха публикувани видеа от задържането на стрелеца.

По-рано правителството на Словакия реши да се съсредоточи върху хуманитарната помощ и повече да не изпраща оръжие в Украйна. Кабинетът, ръководен от Роберт Фицо, не одобри предложението на предишното правителство, което касаеше изпращането на друг пакет военна помощ за Украйна на стойност 40,3 милиона евро. Става въпрос предимно за боеприпаси. Този пакет от военна помощ трябваше да бъде 14-ият от Словакия. От февруари 2022 г. републиката е изпратила в Украйна оръжия, боеприпаси и оборудване на стойност 671 милиона евро.

Фицо се завърна като премиер миналия октомври, като това е четвъртият му непоследователен мандат начело на правителството на Словакия.

Опит за убийство на премиера на Словакия Роберт Фицо
Роберт Фицо

Политикът– лидер на партията „Посока-Социалдемокрация“, натрупа дълъг списък от мощни врагове през времето си в политиката. Ето част от списъка:

Фицо си спечели гнева на НАТО, след като обеща да блокира доставката на оръжие за Украйна по време на предизборната си кампания. Фицо също изрази недоволство от отбранителния пакт на Братислава с Вашингтон, като обеща да го преразгледа.

Фицо се противопостави на членството на Украйна в НАТО и заяви, че вярва, че Русия е започнала военни действия в резултат на необузданите неонацисти в Украйна.

Той предупреди, че западната военна помощ за Украйна само ще удължи кризата и ще увеличи броя на жертвите, и обвини чуждестранните сили в намеса в конфликта, който „можеше да бъде потушен още в самото начало“.

Словашкият премиер смята, че антируските санкции са „повлияли негативно“ на живота на обикновените словаци.

Фицо е критикуван от европейските мейнстрийм медии като „ляв популистки аналог“ на унгарския „десен популист“ Виктор Орбан.

Словашкият премиер също си създаде врагове с мощни европейски политически и бизнес интереси, обещавайки да започне независимо разследване на авторитарните политики на ЕС по време на пандемията.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.