Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Оръжейните гиганти на НАТО са спечелили 124 милиарда долара от войната в Украйна

Най-големите военни и отбранителни корпорации на държавите-членки на НАТО са отбелязали 21,5% увеличение на пазарната си стойност през 2022 г. на фона на войната в Украйна и превъоръжаването в Европа, сочат данни на Defense News.

Общата пазарна капитализация на корпорациите се е увеличила със 124 милиарда долара – от 579 милиарда долара през декември 2021 г. до 703 милиарда долара през декември 2022 г..

Класацията включва 25 компании с капитализация от над 1 милиард долара, които се търгуват на фондовия пазар и имат военни продукти, доминиращи в приходите си, а също така активно участват в доставките на оръжие за Украйна.

Германският производител на оръжие Rheinmetall е най-печеливш през последните 12 месеца, със 122% скок в цената на акциите. Френският производител на дронове и ракети Thales отбеляза ръст на пазарната си стойност с 54%. Американският изпълнител на отбраната Northrop Grumman е отбелязал ръст от 44%, докато акциите на производителя на ракетни установки HIMARS Lockheed Martin са нараснали с 42%.

Други компания с рекорден ръст са BAE Systems (+ 40%), Kongsberg Gruppen (+ 37%), General Dynamics (+ 24%) и Raytheon Technologies (+ 19%).

Според данните стойността на акциите на военните гиганти на НАТО се покачва, докато общият западен корпоративен сектор е отбелязал спад от 16% миналата година, според индекса S&P 1200, което предполага, че производителите на оръжие вероятно са основните бенефициенти от икономическата криза в Европа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.