Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Оръжейните гиганти на НАТО са спечелили 124 милиарда долара от войната в Украйна

Най-големите военни и отбранителни корпорации на държавите-членки на НАТО са отбелязали 21,5% увеличение на пазарната си стойност през 2022 г. на фона на войната в Украйна и превъоръжаването в Европа, сочат данни на Defense News.

Общата пазарна капитализация на корпорациите се е увеличила със 124 милиарда долара – от 579 милиарда долара през декември 2021 г. до 703 милиарда долара през декември 2022 г..

Класацията включва 25 компании с капитализация от над 1 милиард долара, които се търгуват на фондовия пазар и имат военни продукти, доминиращи в приходите си, а също така активно участват в доставките на оръжие за Украйна.

Германският производител на оръжие Rheinmetall е най-печеливш през последните 12 месеца, със 122% скок в цената на акциите. Френският производител на дронове и ракети Thales отбеляза ръст на пазарната си стойност с 54%. Американският изпълнител на отбраната Northrop Grumman е отбелязал ръст от 44%, докато акциите на производителя на ракетни установки HIMARS Lockheed Martin са нараснали с 42%.

Други компания с рекорден ръст са BAE Systems (+ 40%), Kongsberg Gruppen (+ 37%), General Dynamics (+ 24%) и Raytheon Technologies (+ 19%).

Според данните стойността на акциите на военните гиганти на НАТО се покачва, докато общият западен корпоративен сектор е отбелязал спад от 16% миналата година, според индекса S&P 1200, което предполага, че производителите на оръжие вероятно са основните бенефициенти от икономическата криза в Европа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.