Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Орбан обяви нова група в Европейския парламент – „Патриоти за Европа“

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви създаването на нова група в Европейския парламент заедно с десни партии от Австрия и Чехия.

Новата група, която ще се казва „Патриоти за Европа“, включва „Фидес“, партията, ръководена от Орбан; най-големия опозиционен блок в Чехия ANO, председателстван от бившия премиер на страната Андрей Бабиш; и Австрийската партия на свободата (FPO), оглавявана от Херберт Кикъл.

„Днес създаваме политическа формация, която вярвам, че много бързо ще се превърне в най-голямата фракция на европейската десница“, каза Орбан на брифинг, на който присъстваха още Бабиш и Кикъл. Унгарският лидер изрази надежда, че алиансът ще доминира в десния политически спектър на ЕС.

Политиките на блока трябва да бъдат променени в съответствие с резултатите от последните избори за Европейски парламент, според унгарския лидер, който подчерта, че сегашните парламентарни групи неизбежно ще се разделят.

Резултатите от изборите, проведени на 9 юни, показаха, че гражданите в 27-членния блок в по-голямата си част са се отдалечили от левицата, въпреки че представянето на десните и консервативните партии варира в различните страни. Управляващите коалиции в Германия, Франция и Италия на практика бяха победени от десницата.

„Фидес“ на Орбан спечели 11 места в парламента на ЕС, докато FPO и ANO имат съответно шест и седем места.

Според правилата необходими са 23-ма евродепутати, за да се сформира политическа група в Европейския парламент, като най-малко една четвърт от страните членки трябва да бъдат представени в нея.

В изявление пред медиите лидерите на трите партии изразиха надежда, че към новата група ще се присъединят и много други европейски партии през следващите дни.

Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 юли и ще остане начело до края на годината. През този период унгарските дипломати ще председателстват срещи в Брюксел и ще оформят политическия дневен ред на ЕС.

Орбан е изправен пред остри критики от европейските си колеги заради провеждането на политики, които противоречат на тези на Брюксел. От началото на конфликта в Украйна през 2022 г. Будапеща отказва да предостави оръжие на Киев, като вместо това призовава за дипломатическо решение и поддържа икономически връзки с Русия. Унгарският премиер заяви, че резултатите от изборите са спечелили време за блока и „забавиха влака, който се е втурнал към война“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Орбан има мозък и топки за да се противопостави на тъпите ЕС политици!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.