Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Орбан предложи ЕС да създаде свое НАТО без САЩ

Държавите от ЕС трябва да създадат свой собствен отбранителен съюз, без САЩ, тъй като американците често преследват лични интереси, когато се занимават с въпроси на международната сигурност. Това мнение изрази унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю, публикувано в швейцарския седмичник „Die Weltwoche“.

Според унгарския премиер страните от ЕС трябва да положат допълнителни усилия, за да укрепят сигурността си и да могат да се защитават сами, без да разчитат на помощта на САЩ.

„Едно европейско НАТО би било решение. Предложих това още през 2012 г.“, каза Орбан.

Той заяви още, че подходът на западните държави към конфликта в Украйна се определя от САЩ, докато Европа губи своята идентичност „емоционално и интелектуално“.

„В решенията, взети в Брюксел, разпознавам по-често американските интереси, отколкото европейските. Във войната, която се води по границите на Европа, днес последната дума имат американците. Не обвинявам американците, защото лъвът яде месо. Не може да се очаква да пасе“, каза Орбан.

„Ако Доналд Тръмп беше спечелил президентските избори в САЩ, нямаше да има война. Смяната на правителството в Германия също взе своето“, коментира той.

Премиерът на Унгария смята, че днес „липсва воля, поне на Запад“, за разрешаване на ситуацията в Украйна. Много народи – араби, бразилци, индийци, китайци, турци – искат скорошно прекратяване на конфликта, каза той.

През следващите две-три години Русия може да изпита трудности, но след това ситуацията отново ще се промени към по-добро, защото руснаците умеят да се учат и да се адаптират към трудностите и не бива да бъдат подценявани, заяви унгарският премиер.

Орбан каза също, че по време на последната им среща в началото на февруари 2022 г. Путин му е казал, че вижда проблем във „вече създадените американски ракетни бази в Румъния и Полша, както и във възможното разширяване на НАТО към Украйна и Грузия за разполагане на оръжия там“. „Освен това американците отмениха важни договори за разоръжаване. Ето защо Путин вече не можеше да спи спокойно през нощта. Моят външнополитически наставник беше германският политик от СвДП Ото Граф Ламбсдорф. Той ми обърна внимание на разликата между разбиране и приемане. Аз разбирам какво каза Путин, но не приемам това, което направи“, каза още Орбан.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Finaly!
    Orban is often pain in the as of EU, but this is legit.
    Also with US history, it gives apriory shadows on any EU military involvement.

    And I think France is on the same boat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.