Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Орбан ще се срещне със Зеленски в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан ще посети Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Министър-председателят на Унгария ще разговаря и с други украински представители. Това ще бъде първото посещение на Орбан в Киев от началото на въоръжения конфликт в Украйна, съобщи „Файненшъл таймс“.  Преди дни украинският президент заяви, че мирни преговори са възможни, но през посредници. Орбан се противопоставя на доставките на оръжие за съседната на Унгария страна и се застъпва за мирно уреждане на конфликта.

Пътуването ще се състои ден, след като Унгария пое председателството на Съвета на ЕС, и по-малко от седмица след разгорещен разговор между Орбан и Зеленски на срещата на върха на ЕС в Брюксел, който камерите в залата уловиха.

Преди това в продължение на две години и половина нямаше нито една официална среща между Орбан и Зеленски освен разговори между двамата на срещи на ЕС в Брюксел. На 8 май в телефонен разговор Зеленски покани Орбан да дойде на международна конференция за Украйна в Швейцария, но унгарският министър-председател отказа. На форума, който се проведе на 15-16 юни в Бюргенщок, Унгария беше представена от външния министър Петер Сиярто. Управляващите в Будапеща обясниха от самото начало, че не очакват много от тази конференция, тъй като Русия не е представена на нея.

По-рано унгарското правителство многократно заяви, че времето за посещението на Орбан в Киев и пълноценна среща със Зеленски все още не е дошло и много ще зависи от положението на етническите унгарци в Закарпатието. Киев обеща да изпълни исканията на Будапеща в това отношение, посочени в списъка от 11 точки. По настояване на Унгария те бяха включени като условия в рамковия документ за започване на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС.

Още по темата: Орбан: Унгария отказа да участва в планираната мисия на НАТО в Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.