Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Орбан: Унгария отказа да участва в планираната мисия на НАТО в Украйна

НАТО ще има мисия в Украйна. Унгария изключи възможността да участва в нея. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан.

„Постигната е минимална цел. Европейският влак върви към война… Мога да дръпна аварийната спирачка, влакът ще спре и унгарците ще могат да слязат“, каза Орбан в интервю за радио „Кошут“.

Според него „ако звездите се подредят благоприятно, ще бъде възможно да се убеди диригентът и тогава никой няма да продължи“.

„Достигнахме минималната цел, съгласих се с генералния секретар на НАТО, че Унгария ще слезе от влака. НАТО ще има военна мисия в Украйна, но Унгария няма да участва в нея с оръжие, пари или войници“, каза той.

Въпреки това „убеждаването на кондуктора не проработи, той е силен“ и сега „само бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, ако се върне в Белия дом след изборите през ноември, ще може да спре влака“, каза Орбан.

По-рано унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че НАТО иска да увеличи координационната си роля в доставката на оръжие за Украйна и обучението на своите войници. Тридесет и една държави подкрепят това решение, но Унгария не иска и няма да участва в него. Унгарското ръководство обяви отказа си да участва в инициативата на НАТО, опасявайки се от по-нататъшна ескалация.

Мисията на алианса за Украйна обяви Полша през април. Според полския външен министър Радослав Сикорски  не става въпрос за влизане в конфликта, а преди всичко за обучение на украински войници.

Орбан се противопоставя на военната подкрепа за Киев и критикува западния подход към конфликта. Според министър-председателя намесата в конфликта „ще унищожи Европа“.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан подкрепи Марк Рюте за следващия ръководител на НАТО, след като холандският премиер в оставка даде писмени гаранции, че няма да принуди страната да участва в новите планове на военния алианс за оказване на подкрепа на Украйна.

Уверенията на Рюте, съдържащи се в писмо до Орбан, премахват основната пречка пред него да стане следващият генерален секретар на НАТО.

На разговори в Будапеща миналата седмица настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който трябва да се оттегли през октомври, сключи сделка с Орбан, за да гарантира, че Унгария няма да блокира плановете на НАТО за Украйна.

Столтенберг прие, че Унгария не трябва да бъде задължена да предоставя персонал или средства за „колективните усилия“, но Орбан искаше да има такова писмено уверение и от Рюте.

НАТО взема всичките си решения с консенсус, като дава на всяка от 32-те страни членки ефективно вето, включително върху това дали трябва да участват в съвместни мисии или операции.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Един човек, който отстоява позицията си и има глава на раменете, а не касичка за центове… Направи си договорките и не се подчинява нито на ЕС, нито на НАТО. Гледа си интереса и това е.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.