Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Орбан: Унгария влиза във война, ако взривят и „Турски поток“, няма да мълчим като Германия

За разлика от Германия, Унгария няма да мълчи, ако нейните маршрути за енергийни доставки бъдат саботирани, заяви премиерът Виктор Орбан пред Тъкър Карлсън в интервю, публикувано в социалната мрежа X (преименувана от Twitter).

Обсъждайки саботажа на газопроводите „Северен поток“, Орбан припомни, че Будапеща веднага е определила инцидента като терористична атака, когато се случил миналия септември. Германия и Западна Европа обаче продължават да странят от това описание, добави той.

„Има още един газопровод от Русия през южния коридор – Турция, България, Сърбия, Унгария. Заедно със сръбския президент Александър Вучич дадохме ясно да се разбере, че ако някой иска да направи същото с южния коридор, както беше направено със северния, ще го считаме за причина за война“, заяви Орбан. „Вероятно можете да направите това с германците, но не можете да направите това с този регион“.

Карлсън настоя, че е „много очевидно“, че администрацията на американския президент Джо Байдън е унищожила тръбопроводите „Северен поток“, пряко или чрез пълномощник – твърдение, което Белият дом последователно отрича. Орбан намекна, че е съгласен с оценката на Карлсън.

Когато американския журналист попита дали Орбан е обсъждал предупреждението си относно газопровода „Турски поток“ с Русия, премиерът каза, че посланието не е било насочено към Москва.

Друг американски разследващ журналист – носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш, публикува разследване, според което САЩ стоят зад атаката срещу „Северен поток“, а Норвегия е помогнала за операцията. Според Хърш целта на Вашингтон е била да прекъсне германските икономически връзки с Русия на фона на украинската криза чрез разрушаването на енергийните връзки. Норвегия отрече да е замесена в саботажа.

Още по темата: Сиймур Хърш: Шолц е помогнал на САЩ да скрият данни за саботажа на „Северен поток“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.