Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Орбан вдигна ветото на Унгария, ЕС дава 50 млрд. евро на Украйна

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за отпускането на 50 милиарда евро като част от макрофинансовата помощ за Украйна, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа X/Twitter.

„Всички 27 лидери се споразумяха за допълнителен пакет от 50 милиарда евро подкрепа за Украйна в рамките на бюджета на ЕС. Това води до непоколебимо, дългосрочно, предвидимо финансиране за Украйна. ЕС поема лидерство и отговорност в подкрепата за Украйна, знаем какъв е залогът“, написа Мишел.

Лидерите на ЕС са се съгласили да провеждат дебат за помощта си за Украйна всяка година и да я преразглеждат след две години, ако е необходимо. Европейският съвет ще провежда всяка година дебат относно прилагането на украинския механизъм и ще прикани Европейската комисия да направи предложение за преразглеждането му след две години, ако е необходимо.

Какво е принудило Орбан да промени мнението си? Преди дни в медиите изтече вътртешен доклад, според който ръководството на Европейският съюз разработва план за подкопаване на унгарската икономика, ако Будапеща откаже да се съгласи с отпускането на нов пакет от помощи за Украйна. Според документа Брюксел ще срине курса на унгарския форинт и ще намали инвестиционната привлекателност на Унгария, за да навреди на „работните места и растежа“ на икономиката на страната.

Общият размер на макрофинансовата помощ от ЕС за Украйна през 2023 г. възлиза на 18 милиарда евро, прехвърлени в месечни плащания в размер на 1,5 милиарда евро. Тази помощ беше предоставена на Киев независимо от изпълнението на реформите и борбата с корупцията.

През декември Унгария наложи вето на увеличаването на бюджета на ЕС за 2024-2027 г. с 50 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна. Унгария е предложила пакетът да бъде разделен на четири транша, които подлежат на одобрение всяка година. Съобщава се обаче, че няколко дипломати от ЕС са против да се даде на Унгария възможност за „годишно вето“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.