Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Орбан започна мащабна чистка в армията на Унгария, уволни 200 офицери от ръководния състав

Военният министър на Унгария уволни целия висш ръоводен състав на армията. Опозицията в Будапеща обясни масовата чистка като политически ход, който цели да откъсне Унгария от нейните западни съюзници в полза на Русия.  Правителството на Орбан отхвърли обвиненията и заяви, че няма нищо политическо в решението.

Миналата седмица премиерът Виктор Орбан подписа указ за облекчаване на правилата за уволнение на опитни войници. Тези, които са прослужили най-малко 25 години и са навършили 45 години, могат да бъдат уволнени само с двумесечно предизвестие, според новото правило.

Между 100 и 200 високопоставени военни лидери, включително генерали, може да са били отстранени, число, което може да продължи да расте, съобщи новинарският уебсайт Telex.

Според Financial Times НАТО, цитирайки представители на опозицията в страната, Орбан иска да „напълни армията с лоялисти, които споделят неговите проруски възгледи“.

Сред уволнените е полковник Ищван Юхас, който е работил в центъра за развитие на военните действия на НАТО в САЩ.

Министърът на отбраната на Унгария каза, че е в ход „основен ремонт“ на висшето военно ръководство, което той нарече необходимо, за да отвори пътя за ново поколение лидери.

Моментът на промените – с бушуващата война в съседна Украйна – предизвика критики от редиците на опозицията, които ги възприемат като опит за преформатиране на висшето ръководство на армията в по-лоялно към премиера Виктор Орбан, който прекара повече от десетилетие в консолидиране на властта, коментира Bloomberg.

Министърът на отбраната Кристоф Салай-Бобровницки каза, че целта е да се направи място за по-млади войници с международен опит и езикови умения, за да се изкачат в редиците. Те ще бъдат в по-добра позиция да наблюдават разширяването на въоръжените сили, докато Унгария ускорява плановете си за модернизация на военните на фона на регионалния конфликт, каза той.

„Най-важната задача е да подмладим персонала“, каза Шалай-Бобровницки пред Inforadio. Той отказа да каже колко висши ръководители са били уволнени, добавяйки, че всички, засегнати от съкращенията, вече са били уведомени и ще има заместници следващия месец.

Министерството на отбраната отказа да отговори на изпратени по имейл въпроси от Bloomberg News относно броя на съкратените и целта на промените.

„Уволнените формират „гръбнака“ на унгарската армия, които имат военен опит в НАТО“, каза Агнес Вадаи, бивш държавен секретар на Министерството на отбраната и член на опозиционната партия DK, пред телевизия ATV.

Министърът на отбраната отговори, че ходовете няма да засегнат военния капацитет на нацията, нейната позиция в НАТО или вярността към алианса.

„Унгария е отдаден и уважаван член на НАТО“, каза той пред Inforadio. – „Унгария се представя добре в редица области в НАТО и това се признава на всички форуми.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.