4.2 C
София
понеделник, 5 декември, 2022

Осъден на смърт избегна присъдата, след като не успяха да му поставят система

Щатът Алабама беше принуден да отмени екзекуцията на осъден на смърт, след като изпълнителите на наказанието не успяха да намерят подходяща вена за поставяне на смъртоносната инжекция преди да изтече крайният срок в полунощ в четвъртък. Това е втората екзекуция, която държавата отменя поради трудности с поставянето на интравенозната инжекция само за три месеца.

Служителите на затвора в изправителното заведение „Уилям Холман“ в Алтмор прекараха един час, опитвайки се да свържат двете системи, необходими за смъртоносна инжекция, с вените на убиеца Кенет Юджийн Смит. Въпреки че в крайна сметка са успели да поставят едната система, те не успели да поставят другата преди полунощ, когато изтече срокът на заповедта за екзекуцията на 57-годишния мъж.

Осъден на смърт избегна присъдата, след като не успяха да му поставят система
Кенет Юджийн Смит

Смит е осъдена на смърт през 1996 г. за убийството на Елизабет Сенет. Той е бил нает срещу 1000 долара от съпруга й – проповедникът Чарлз Сенет, който е бил затънал в дългове и се надявал да събере пари от застраховката на съпругата си. По време на процеса срещу него Смит призна, че е имало договорка с другия подсъдим Джон Форест Паркър да извършат убийството и че е взел предмети от къщата, за да направят убийството да изглежда като кражба с взлом.

Смит обаче твърди, че докато е участвал в нападението, не е възнамерявал да убие Сенет, която умира от осем прободни рани в гърдите и две – във врата. Паркър, който също е получил 1000 долара за участието си в убийството, беше екзекутиран през 2010 г.

Докато Върховният съд отхвърли искането на Смит за спиране на екзекуцията в сряда, 11-ият апелативен съд на САЩ издаде такова в четвъртък, оставяйки на служителите малко време преди изтичането на смъртната присъда в полунощ. Сега държавата трябва да върне делото в съда, за да получи нова дата за изпълнение.

През септември Алабама трябваше да отложи екзекуцията на Алън Милър, след като служителите на затвора не успяха да поставят система в продължение на почти два часа, въпреки многократните убождания в  ръцете и краката му. През юли екзекуцията на Джо Нейтън Джеймс в щата отне повече от три часа, една от най-дългите в историята, оставяйки затворника с разрязана ръка и с множество прободни рани в нарушение на протоколите за екзекуция.

Алабама премахна смъртното наказание през 2017 г., но решението не засегна съществуващите присъди.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.