Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Още една „теория на конспирацията“ се оказа истина: 1/3 от смъртните случаи от Ковид не са били причинени от Ковид

Близо една трета от смъртните случаи в САЩ, приписвани на Ковид-19, всъщност са причинени от нещо друго, призна „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Официалният брой вероятно е преувеличение, защото включва някои хора, които са имали Ковид, когато са починали, въпреки че това не е основната причина за смъртта“, се казва в статията на „Ню Йорк таймс“, според която както данните на CDC, така и изследване, публикувано в списанието Clinical Infectious Diseases подкрепят твърдението, че „почти една трета от официалните скорошни смъртни случаи от Ковид са попаднали в тази категория“.

Признанието противоречи на дългогодишната позиция на здравните власти, фактчекърите и медиите, че всяко поставяне под въпрос на официалния брой на жертвите е просто „теория на конспирацията“, породена от безпочвени слухове в социалните медии и разпространяващи дезинформация експерти.

Същата медия – „Ню Йорк Таймс“, която днес признава, че цифрите за починатие от Ковид са били завишени с 1/3, по време на пандемията се нахвърли върху тогавашния президент Доналд Тръмп през 2020 г., когато предположи, че броят на смъртните случаи от пандемия е по-нисък от официалната цифра.

Главният здравен експерт на САЩ Антъни Фаучи намери за безотговорно предположението, че броят на жертвите е изкуствено завишен, В интервю за NBC през 2020 г. той, заяви че „няма абсолютно никакви доказателства, че това изобщо е така“. Междувременно е установено, че жертвите на катастрофи с мотоциклети, жертвите на огнестрелни оръжия и други несвързани смъртни случаи са добавени към общия брой на починалите от Ковид.

CDC дори предположи по това време, че цифрата представлява подценяване на истинския брой, въпреки че насърчи лекарите да посочат Ковид-19 като причина за смъртта дори в някои случаи, когато пациентът не е бил тестван за вируса.

Италия преизчисли собствените си данни за смъртността от Ковид-19 през 2021 г., разкривайки, че само 2,9% от смъртните случаи от пандемия могат да бъдат приписани на вируса. Останалите са имали поне едно хронично заболяване, често няколко – въпреки че фактчекърите побързаха да се противопоставят на всякакви твърдения, че тези съпътстващи заболявания, а не вирусът, са отговорни за смъртта на пациентите.

Още по темата: Рязко увеличение от 57 пъти на спонтанните аборти и 38 пъти на мъртвородените при ваксинирани срещу Ковид 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.