Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Основателят на Blackwater: Ако стреляш по руснаците, преди отговаряха с прецизен удар след час, сега – след 2 мин.

Скъпата американска военна техника не се представя добре в Украйна, заяви основателят на частната американска военна компания Blackwater Ерик Принс.

“Американските системи не издържат… Суперскъпото американско оборудване не се справя толкова добре в това бойно пространство“, каза Принс в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън.

Боеприпаси, монтирани на дронове, струващи 1500 долара, са способни да унищожат танкове за милиони долари, каза Принс. Той посочи, че за последните 20 г. САЩ са воювали с врагове, които не са били толкова добре подготвени, докато войната с Русия сега е война на държавно ниво.

Той даде пример с друг конфликт – с хутите в Червено море. „Някои от оръжията работят добре, но на каква цена? Хутите използват дронове, струващи от 20 до 50 000 долара, за да атакуват търговски кораби (свързани с Израел – б.р.) или американски кораби в Червено море, в Аденския залив, и САЩ трябва да свалят този дрон не с една, а с две ракети, всяка от които струва 2 милиона долара. Това на нас ни струва 4 милиона долара за свалянето на един дрон, който струва 50 000 долара. Това не се променя, защото потокът от пари продължава по същия начин, без никаква отчетност, каза Принс и попита: „Кой беше наказан за провала в Афганистан, където след 20 г. ние заменихме талибаните с талибаните? Тази некомпетентност няма да свърши добре“

„Американските данъкоплатци трябва да се притесняват, че не получават добро качество за разходите за отбрана на страната“, каза Принс.

Миналия месец той заяви, че има нещо „сериозно погрешно“ във военния капацитет на САЩ и способността им да пoкажат сила пред света. Фиатният характер на щатския долар и дълговите разходи позволиха на правителството да свръхфинансира армията, създавайки военна политика, която дава приоритет на малък брой изпълнители пред спечелването на войни, обясни Принс.

Армията на САЩ е най-скъпата организация в историята, но служи като средство за продажба на надценено оборудване на страни, които се борят да го използват или поддържат, според бившия ръководител на американските наемници в Афганистан.

Той подчерта, че САЩ снабдяват украинците с остарели оръжия. „Ако изпратим нещо, направено преди десет години, сега то струва четири, пет пъти повече. Това е огромна измама, платена от Пентагона, който не знае как да купува ефективно от икономическа гледна точка. Това не променя резултата от битките“, посочи Принс.

Украинският конфликт, според него, трябваше да бъде решен отдавна на масата за преговори, но администрацията на президента Джо Байдън смята, че „американските оръжия ще спасят положението“, въпреки че „това не е така“. Според Принс колкото по-дълго продължава войната, руснаците само ще продължават да се учат и да стават по-добри.

„Ако преди година и половина стреляш по руснаците, трябваше им час, за да отговорят с точна стрелба: да определят геолокацията и да координират с командните центрове да стрелят обратно. Сега са свели това време до 2-3 мин. Така че те се научиха и станаха много по-добри“, посочи основателят на Blackwater.

Още по темата: Евтини руски дронове за $500 унищожават американски „Ейбрамс“ за $10 милиона 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.