Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Oснователят на Nexo нарече България „клета държава“, която ще съди за $1 млрд.

Издирваният от прокуратурата основател на Nexo Антони Тренчев даде интервю за Нова тв, в което нарече България „клета държава“ и обяви, че ще я съди за 1 милиард долара. Той не уточни в коя държава се намира в момента, тъй като я обявен за издирване. Тренчев даде интервю и за БиТиВи, което също беше излъчено днес, в което отправи същите обвинения срещу прокуратурата.

Според Тренчев извънсъдебното споразумение Nexo да плати 45 милиона долара, подписано с 50 американски щата и комисията за ценни книжа и прокуратурата на Ню Йорк, не е признаване на вина. „От САЩ сме спрели много отдавна да набираме нови клиенти, защото липса ясна регулаторна рамка“, каза Тренчев.

Той заяви, че познава Христо Иванов, защото в България „сме една шепа хора и всеки познава всекиго. „Ние сме глобална компания. Не работим в България, успяваме без политически чадър. Това ги изнервя от години и най-накрая посегнаха на компания, оценена на милиарди. Просперираме въпреки ставащото в България, от родолюбие. А действията на прокуратурата поставят опасен прецедент“, каза съоснователя на криптобанката.

Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект каза още съоснователят на Nexo Антони Тренчев. Той обяви още, че отдавна не живее в България.

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това“, заяви Тренчев. Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”.

Тренчев заяви, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелски служби. Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка на издирвани лица. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев.

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, „но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции“, каза още той.

„За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни – стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България”

Той каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие , патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата – освен кюлчета, пачки и мародерство”.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.