Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Основателят на Телеграм разказа в първото си интервю от 7 г. защо е напуснал и Русия, и САЩ

Основателят на Телеграм Павел Дуров разказа, че е избягал от Русия заради натиск да сподели лични данни на украински протестиращи през 2013 г. в интервю с американския журналист Тъкър Карлсън.

Главният изпълнителен директор на Телеграм – едно от най-бързо развиващите се приложения за съобщения в света – се преместил в Дубай през 2017 г., за да избегне „геополитическо обвързване“.

„Предпочитам да съм свободен, отколкото да приемам заповеди от когото и да било“, каза Дуров в едночасово интервю, публикувано в канала на Карлсън в X/Twitter.

По време на протести през 2011-12 г. в Русия Дуров е отказал да изпълни държавни заповеди да свали опозиционни общности, които публикували постове във VKontakte, социалната мрежа, която той основал сам през 2007 г., на 21 г., когато току що е завършил университет. Дуров написал кода, нямал е други служители и отговарял сам на въпроси за техническата поддръжка на потребителите. Той сподели, че е прекарал много безсънни нощи, за да успее с проекта си, тъй като е бил абсолютно сам в началото.

Дуров разказа, че през 2013 г. подобно руско искане по време на протестите на Евромайдана в Украйна го е оставило пред „две неоптимални възможности“: да се подчини или да подаде оставка като главен изпълнителен директор на VKontakte и да си тръгне от Русия.

„Избрах второто“, каза Дуров. Той продал своя дял във VKontakte и напуснал Русия. Първоначално заминал за Германия и опитал да се установи в Берлин, но тежката бюрокрация и правилата в ЕС го задължавали първо да наема европейски IT специалисти. После се преместил в Лондон, Сингапур и Сан Франциско, където е бил нападнат при опит за грабеж след среща с бившия изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси – преди да се установи в Дубай.

Дуров отрече твърденията, че Телеграм, който е много популярен в рускоезичните страни, е бил контролиран от руската държава и предположи, че неговите западни конкуренти може да са разпространили слуховете поради опасения за растежа му.

Той също така разказа, че ФБР се е опитало тайно да вербува един от разработчиците на Telegram, за да изгради „задна врата“ в приложението, която да се използва от службите, по време на последното му посещение в Съединените щати.

Дуров прогнозира, че Телеграм, който има 900 милиона активни потребители, ще премине 1 милиард активни месечни потребители в рамките на една година. Приложението, което се рекламира като безопасен и защитен комуникационен инструмент, не използва криптиране от край до край по подразбиране.

След интервюто с Дуров Тъкър Карлсън обяви своя канал и в Телеграм.

Още по темата: Тъкър Карлсън: Борис Джонсън поиска 1 милион долара за интервю 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.