Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Островите, за които се твърдеше, че ще изчезнат заради климатичните промени, дори са нараснали по площ

Територия, еквивалентна на остров Уайт, е добавена към бреговата линия на 13 000 острова по света само за последните 20 години. Това показва проучване на китайски учени, които са анализирали снимки, заснети както на място, така и от сателит. Изследването „Еволюционна динамика на бреговата линия в контекста на климатичните промени: прозрения от обширни емпирични доказателства“ e публикувано на 18 март от International Journal of Digital Earth.

През последните три десетилетия се наблюдава кумулативно увеличение на площта от 157,21 км2 на повече от 13 000 острова. Това увеличение обаче не е еднакво във времето. От 1990 г. до 2000 г. се наблюдава нетно намаление на площта на островите от 259,33 км2. През следващите десетилетия тенденцията се обръща, с нетно увеличение от 369,67 км2 от 2000 до 2010 г. и 32.67 км2 от 2010 г. до 2020 г. Тези различия в островните райони могат да бъдат приписани на комбинация от социално-икономически фактори и природни фактори на околната среда.

Проучванeто опровергава твърденията на климатолози, предполагащи, че повишаването на морското равнище, причинено от хората, използващи въглеводороди, ще стане причина много острови да изчезнат скоро под покачващото се морско равнище. Това е един от аргументите на световната коалиция за климата да бъде въведена „зелената сделка“ – нула въглеродни емисии до 2050 г.

Данните от изследването предполагат, че повишаването на морското равнище не е широко разпространена причина за ерозията на островните брегове в изследваните региони. „Понастоящем се счита за един от факторите, допринасящи за ерозията на бреговата линия, но не и за преобладаващия“, обясняват учените.

Този извод противоречи на климатичните заплахи, които отправят климатолозите и големите медии. В статия от юни миналата години „Гардиън“ твърдеше, че покачващите се океани ще доведат не само до изчезването на земя, но и на местното население в тези райони.

„Това ще убие цели езици“, пише британският вестник, отбелязвайки ефекта върху тихоокеанските острови като Тувалу. Онези райони на Земята, които са били най-гостоприемни за хората и езиците, сега стават „най-малко гостоприемни“, пише „Гардиън“.

Неотдавнашно проучване обаче установи, че 101-те острова на Тувалу не само, че не са изчезнали, но са нараснали в земна маса с 2,9%.

Учените отбелязват, че въпреки повишаването на морското равнище, много брегови линии в Тувалу и съседните тихоокеански атоли са запазили относителна стабилност, „без значителни промени“. Анализ на данните за 30 атола в Тихия и Индийския океан със 709 острова установява, че нито един от тях не е загубил никаква земя. Освен това, според учените, има данни, които показват, че 47 рифови острова са се разширили по размер или са останали стабилни през последните 50 години, „въпреки че изпитват темп на покачване на морското равнище, който надвишава средния за света“.

Малдивите също бяха сочени като заплашени от изчезване заради повишаване на морското равнище. Зеленият активист Марк Линас дори организира подводно заседание на кабинета на местното правителство през 2009 г.  В Малдивите обаче също се наблюдава скорошно увеличение на земната маса, а не изчезване.

Други области включват Индонезийския архипелаг, островите по крайбрежието на Индокитайския полуостров и островите в Червено и Средиземно море. По-специално, крайбрежието на Индокитайския полуостров има най-съществено увеличение от 106,28 km2 за 30-годишния анализиран период. Изследователите установяват, че от изследваните 13 000 острова само около 12% са преживели значителна промяна на бреговата линия, като в почти равен брой тя се е движила или към сушата (намалявала е), или към морето (увеличавала се е).

Учените идентифицират много причини, поради които островите могат да растат по размер въпреки малките годишни повишения на морското равнище, наблюдавани в много части на света. Бреговата линия постоянно се променя поради фактори като приливи и отливи, ветрове, хидродинамика на крайбрежните води и пренос на седименти. В населените острови човешките дейности като рибовъдство и рекултивация на земята също играят роля.

Китайските открития са важни, тъй като представят доказателства срещу твърдението, че много ниско разположени острови просто ще изчезнат под вълните в близко бъдеще заради предизвиканите от човека климатични промени. Промените на бреговата линия са постоянен и непрекъснат процес, който е обект на много природни и човешки влияния. Повечето от островите, посочвани от климатолозите и медиите като заплашени от климатичните промени, като Тувалу и Малдивите, са се увеличили по площ. Покачването на морското равнище не е преобладаваща причина за променящите се брегове, отбелязват учените.

Още по темата:

Източник:Daily Sceptic
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Важното е да се скубе с данъци скотонаселението, пардон, „потребителите“!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.