Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Освободиха „Кралицата на Куба“ – един от най-опасните шпиони в историята на САЩ

Ана Монтес, описвана като „един от най-опасните шпиони“ в историята на САЩ, е освободена от федералния затвор в Тексас. Двойният агент за Куба беше освободена в петък след повече от 20 години в затвора, показват данни на уебсайта на Федералното бюро на затворите.

Монтес, която сега е на 65 години, направи солидна кариера в правителството на САЩ, като първоначално работи за Министерството на правосъдието на САЩ, преди да се присъедини към Агенцията за военно разузнаване (DIA) през 1985 г. Тя става старши разузнавателен анализатор за Куба – дори получава прякора „кралицата на Куба“ – и работи в тази роля до ареста си през 2001 г., дни след атентатите от 11 септември.

Оказва се, че Монтес е шпионирала за Куба през цялата си правителствена кариера, тъй като е била вербувана от разузнаването на тази страна, когато е била студентка в университета „Джон Хопкинс“. Длъжностни лица по това време заявиха, че се смята, че Кубинската разузнавателна служба  я е подтикнала да продължи кариерата си в DIA.

Смята се, че като двоен агент Монтес е насочвала високочувствителна информация към кубинското разузнаване в продължение на почти две десетилетия. Монтес е била много внимателна, като никога не е вземала класифицирана информация от служебния си компютър, а вместо това я е запаметявала, както и е използвала водоразтворима, лесна за унищожаване хартия, за да достави данните на кубинските агенти.

Според ръководителя на американското контраразузнаване от ерата на Буш Мишел Ван Клийв Монтес се е превърнала в „един от най-вредните шпиони, които САЩ някога са имали“, който е компрометирал „почти всичко“, което Вашингтон е знаел за Куба.

През 2002 г. Монтес се призна за виновна по обвинения в шпионаж, които биха могли да доведат до смъртно наказание за нея, но в крайна сметка беше осъдена на 25 години затвор по силата на споразумение. Според нейните адвокати Монтес е била мотивирана предимно за шпионаж от убеждението, че „кубинците са били третирани несправедливо от правителството на САЩ“.

Коментирайки освобождаването на Монтес, републиканският хардлайнер – сенатор Марко Рубио, призова американците да си спомнят двойния агент „за това коя е тя в действителност“, предлагайки да не й бъде прощавано, дори след като излежа присъдата си.

„Монтес предаде нацията ни, но не за пари. Всъщност тя никога не е получавала заплащане за нито едно от действията си – удивително е, че е била мотивирана единствено от омразата си към Америка“, пише Рубио в статия, публикувана от Americano Media.

След освобождаването си Монтес ще остане под наблюдение в продължение на пет години. Ще й бъде забранено да работи за правителството или да се свързва с „чуждестранни агенти“ без специално разрешение, докато достъпът до интернет ще бъде внимателно наблюдаван от властите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.