Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Откъде ще внасяме ток, като затворим ТЕЦ-овете? Съседите ни са в дефицит

Борислав Бoев, доктор по икономика на ядрената енергетика: Няма откъде да внасяме електроенергия след затварянето на централите

Продължава просташкият цинизъм на група енергийни „експерти“, които буквално се подиграват със значението на въглищните централи от Маришкия басейн за мощностия баланс на страната. Този път налудничавата теза е, че нямало драма, само сме щели да внасяме ток – голяма работа. Откъде? На графиката виждате електроенергийните потоци в ЕС за 2022 г. по търговски сделки. Единствената страна, нетен износител на електроенергия в нашия регион, е България. За 2022 г. сме изнесли 12,1 TWh електроенергия. Румъния е в дефицит (-1,2TWh), Сърбия е в дефицит (-2,8TWh), Северна Македония е в дефицит (-1,4TWh), Гърция е в дефицит (-3,3TWh).

Откъде ще се внесе тази електроенергия, драги енергийни експери?

Има и друг ключов момент. Тук говорим за енергийната сигурност на страната. Брутното електропроизводство само от „ТЕЦ Марица изток 2“ за 2022 г. възлиза на 9 665 636 MWh. Общо всички ТЕЦ са произвели 26 463 339 MWh през миналата година. Това са 52,3% от цялото електропроизводство в България!

Абсолютно неконструктивно е да изпадаме в енергиен трибализъм. Разбираемо е, че дадени групи черпят ползи от това, но на карта е заложено енергийното бъдеще на България. Загубим ли топлоелектрическите централи, губим не само мощностния баланс, ние губим цялата енергетика.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.