Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Откриха изчезналите 2.5 тона уран в Либия

2.5 тона уран, обявен за изчезнал от ядрения надзорен орган на ООН в разкъсваната от война Либия, са открити близо до границата с Чад. Генерал Халед ал Махджуб, командир на комуникационната дивизия на Либийската национална армия, съобщи че контейнерите с уран са били открити на 5 километра от мястото, където са били съхранявани в Южна Либия, и след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи за изчезването им по-рано в четвъртък.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси информира държавите-членки на организацията, че инспекторите във вторник са установили, че 10 варела, съдържащи приблизително 2,5 тона концентрат от уранова руда, „не са присъствали, както е декларирано по-рано“.

Либийската национална армия публикува видео в социалните мрежи, на което се вижда как лице в защитно облекло показва контейнери в пустинята.

Естественият уран не може веднага да се използва за производство на енергия или гориво за бомби, тъй като процесът на обогатяване обикновено изисква металът да бъде превърнат в газ, след което по-късно да се върти в центрофуги, за да достигне необходимите нива.

Въпреки това, всеки тон естествен уран, ако попадне в ръцете на група с технологични средства и ресурси, може да бъде рафиниран до 5,6 кг  оръжеен материал с течение на времето, казват експерти. Това направи намирането на липсващия метал важно за експертите по неразпространение, коментират световните агенции.

Откритието, че уранът е изчезнал, е резултат от инспекция, първоначално планирана за миналата година, която „трябваше да бъде отложена поради ситуацията със сигурността в региона“ и беше извършена във вторник.

През 2003 г. Либия, под ръководството на тогавашния си лидер Муамар Кадафи, се отказа от програмата си за ядрени оръжия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.