Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Откриха изчезналите 2.5 тона уран в Либия

2.5 тона уран, обявен за изчезнал от ядрения надзорен орган на ООН в разкъсваната от война Либия, са открити близо до границата с Чад. Генерал Халед ал Махджуб, командир на комуникационната дивизия на Либийската национална армия, съобщи че контейнерите с уран са били открити на 5 километра от мястото, където са били съхранявани в Южна Либия, и след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи за изчезването им по-рано в четвъртък.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси информира държавите-членки на организацията, че инспекторите във вторник са установили, че 10 варела, съдържащи приблизително 2,5 тона концентрат от уранова руда, „не са присъствали, както е декларирано по-рано“.

Либийската национална армия публикува видео в социалните мрежи, на което се вижда как лице в защитно облекло показва контейнери в пустинята.

Естественият уран не може веднага да се използва за производство на енергия или гориво за бомби, тъй като процесът на обогатяване обикновено изисква металът да бъде превърнат в газ, след което по-късно да се върти в центрофуги, за да достигне необходимите нива.

Въпреки това, всеки тон естествен уран, ако попадне в ръцете на група с технологични средства и ресурси, може да бъде рафиниран до 5,6 кг  оръжеен материал с течение на времето, казват експерти. Това направи намирането на липсващия метал важно за експертите по неразпространение, коментират световните агенции.

Откритието, че уранът е изчезнал, е резултат от инспекция, първоначално планирана за миналата година, която „трябваше да бъде отложена поради ситуацията със сигурността в региона“ и беше извършена във вторник.

През 2003 г. Либия, под ръководството на тогавашния си лидер Муамар Кадафи, се отказа от програмата си за ядрени оръжия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.