Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Откриха още класифицирани документи в дома на Байдън

Адвокат на Белия дом заяви, че е открил още пет страници класифицирана информация в дома на американския президент Джо Байдън в Делауеър, дни след като заяви, че секретни документи са открити на три адреса, свързани с президента.

В изявление пред репортери Ричард Заубер заяви, че е пътувал до дома на Байдън в четвъртък, за да прибере една страница класифицирана информация от къщата, когато е намерил „пет допълнителни страници с класифицирани маркировки“ заедно с нея.

Служители на Министерството на правосъдието, придружаващи Заубер, незабавно са влезли във владение на документите, добави той.

В допълнение към откритията в дома на Байдън, Заубер също призна тази седмица, че юридическият екип на Байдън е намерил класифицирани документи в офис в Центъра за дипломация и глобална ангажираност „Пен Байдън“ – мозъчен тръст, свързан с Университета на Пенсилвания – и в гаража на къщата на Байдън.

И двете открития са направени през ноември. Датиращи от времето на Байдън като вицепрезидент, документите на Центъра Байдън включват чувствителна информация за Украйна, Иран и Великобритания, съобщи CNN.

Главният прокурор Мерик Гарланд обяви в петък, че е назначил специален прокурор, който да разследва начина, по който Байдън борави с документите. Още през ноември Гарланд назначи специален прокурор, който да разследва предполагаемото неправилно боравене на бившия президент Доналд Тръмп с класифицирани файлове, след като при акция на ФБР в имението Мар-а-Лаго на Тръмп през август бяха разкрити стотици правителствени документи.

Тръмп твърди, че е разсекретил файловете, преди да ги вземе от Белия дом през 2021 година. Преди да бъдат открити секретни документи в дома, гаража и личния му офис, Байдън нарече Тръмп „напълно безотговорен“ за инцидента в Мар-а-Лаго.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.