Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Откриха още класифицирани документи в дома на Байдън

Адвокат на Белия дом заяви, че е открил още пет страници класифицирана информация в дома на американския президент Джо Байдън в Делауеър, дни след като заяви, че секретни документи са открити на три адреса, свързани с президента.

В изявление пред репортери Ричард Заубер заяви, че е пътувал до дома на Байдън в четвъртък, за да прибере една страница класифицирана информация от къщата, когато е намерил „пет допълнителни страници с класифицирани маркировки“ заедно с нея.

Служители на Министерството на правосъдието, придружаващи Заубер, незабавно са влезли във владение на документите, добави той.

В допълнение към откритията в дома на Байдън, Заубер също призна тази седмица, че юридическият екип на Байдън е намерил класифицирани документи в офис в Центъра за дипломация и глобална ангажираност „Пен Байдън“ – мозъчен тръст, свързан с Университета на Пенсилвания – и в гаража на къщата на Байдън.

И двете открития са направени през ноември. Датиращи от времето на Байдън като вицепрезидент, документите на Центъра Байдън включват чувствителна информация за Украйна, Иран и Великобритания, съобщи CNN.

Главният прокурор Мерик Гарланд обяви в петък, че е назначил специален прокурор, който да разследва начина, по който Байдън борави с документите. Още през ноември Гарланд назначи специален прокурор, който да разследва предполагаемото неправилно боравене на бившия президент Доналд Тръмп с класифицирани файлове, след като при акция на ФБР в имението Мар-а-Лаго на Тръмп през август бяха разкрити стотици правителствени документи.

Тръмп твърди, че е разсекретил файловете, преди да ги вземе от Белия дом през 2021 година. Преди да бъдат открити секретни документи в дома, гаража и личния му офис, Байдън нарече Тръмп „напълно безотговорен“ за инцидента в Мар-а-Лаго.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.