Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Отново дефекти във финландската АЕЦ, построена от „Фраматом“

В АЕЦ „Олкилуото-3“ във Финландия през ноември-декември миналата година са открити дефекти в уплътненията на конекторите, съобщи операторът на атомната електроцентрала Teollisuuden Voima (TVO).

При инспекцията са проверени осем конектора, в седем от тях са установени дефекти на уплътнението, а в един изобщо не е имало уплътнение. В резултат на ремонтни дейности конекторите бяха заменени с нови, съобщи операторът на финландската АЕЦ.

Отбелязва се, че проверките са резултат от констатирани недостатъци в „Олкилуото-3“ през пролетта на 2023 година. По това време са открити дефекти на уплътнението в 29 конектора.

Изграждането на първи и втори блок на атомната електроцентрала е извършено от американската Westinghouse Electric. Компанията беше избрана и от българското правителство след ултимативна нота от американското посолство в София да строи 7-и блок на ЕАЦ „Козлодуй“, както и да зарежда 5-и блок атомната ни централа с ядрено гориво.

Третият блок на финландската атомна електроцентрала – АЕЦ „Олкилуото-3“ – беше построен от „Арива“, сега „Фраматом“, след забавяне  от 14 г. Френската компания „Фраматом“ беше избрана от българското правителство да доставя ядрено гориво на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Финландската „Олкилуото-3“ преустанови дейността си на 29 ноември миналата година заради неизправност, което беше вторият провал в рамките на десет дни.

Спирането се дължеше на тестови проверки на мрежите в района на електроцентралата, обясни тогава операторът на АЕЦ „Олкилуото“.

Атомната електроцентрала вече беше спряна вечерта на 19 ноември, след това неизправността беше идентифицирана в турбинния блок. Станцията възобнови работа на 21 ноември.

Преди това през октомври 2022 г. бяха открити повреди в третия реактор на АЕЦ „Олкилуото“. По това време операторът съобщи за повреда на вътрешните части на помпите, разположени в турбинната зала на „Олкилуото-3“. Заради инцидента тестовете на силовия агрегат бяха отложени.

Операторът на електроцентралата изчислява, че третият блок трябва да произвежда около 30% от цялата електроенергия в северната европейска страна. Той беше пуснат в тестов режим през март 2022 г. и в експлоатация през април 2023 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.