Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Отново преврат в Африка: Армията на Габон взе властта и свали подкрепян от Франция президент

Габон стана поредната африканска държава, в която беше извършен преврат. Група висши габонски военни офицери излязоха на живо по телевизионния канал Gabon 24 в сряда и обявиха, че са взели властта, след като беше обявено, че президентът Али Бонго печели трети мандат, съобщи France24. Ако е успешен, този преврат ще е десeтия в Западна Африка от 2017 г. насам. Преврати бяха извършени в Нигер, Мали (два преврата), Буркина Фасо (също два преврата), Гвинея, Чад, Тунис, Судан.

Според журналисти от АФП стрелба се е чула в столицата на страната Либревил.

Габонските военни офицери също обявиха в съобщение по телевизията, че границите на страната са затворени до второ нареждане, докато държавните институции са разпуснати.

„Слагаме край на сегашния режим“, заявиха габонски войници по телевизията.

„Днес, 30 август 2023 г., ние, силите за отбрана и сигурност, събрани в Комитета за преход и възстановяване на институциите, от името на народа на Габон и като гаранти за защитата на институциите, решихме да защитим мира, като сложи край на съществуващия режим“, каза военния говорител.

Той също така обяви отмяната на резултатите от общите избори на 26 август, затварянето на всички граници до второ нареждане и разпускането на всички институции на Републиката.

Резултатите от изборите „са анулирани“, добави той, като ги обяви за нищожни.

Сваленият президент на Габон Али Бонго е под домашен арест, обявиха военните по държавната телевизия. Според прессъобщение, прочетено от войниците на Комитета за преход и възстановяване на институциите, Бонго е „заобиколен от семейството и лекарите си“. Един от синовете на президента е арестуван за „държавна измяна“.

Избирателите в Габон се явиха пред урните в събота за тройни избори, на които президентът Али Бонго Ондимба, потомък на семейство, управлявало 55 години, победи обединената опозиция.

Бонго встъпи в длъжност през 2009 г., наследявайки баща си Омар, който почина след повече от 41 години на власт.

Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват как местни жители реагираха на новината за преврата.

Френският министър-председател Елизабет Борн заяви, че Франция следи „с най-голямо внимание“ събитията, случващи се в Габон. Западноафриканската държава е бивша френска колония.

„Франция осъжда военния преврат, който се провежда в Габон“, каза говорителят на френското правителство на пресконференция след заседание на Министерския съвет.

Франция „потвърждава отново желанието си резултатът от изборите, когато е известен, да бъде зачитан“, добави той.

Френската минна компания „Ерамет“, която притежава и управлява добива на манган в Габон, обяви, че е спряла всички операции в страната, след като президентът беше свален от власт.

„От тази сутрин всички операции на Comilog и Setrag са прекратени и влаковият транспорт е спрян“, заяви говорител на Eramet пред Ройтерс.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.