Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Отново саботаж на германски газопровод

Германските правоохранителни органи разследват саботаж на нов газопровод, който трябваше да бъде пуснат в експлоатация през декември. Разследващите са открили дупки с диаметрър около един сантиметър в новия тръбопровод в северната част на страната, предназначен за транспортиране на втечнен природен газ, съобщи германската медия SHZ.

Първоначално разследването е водено от местните криминални власти, но тъй като газопроводът е критична инфраструктура, случаят е прехвърлен на Главната прокуратура. Държавното обвинение разследва този случай като саботаж.

Дупките са открити в края на ноември от оператора на съоръжанието, след което компанията се е свързала с полицията с доклад за причинените щети. Тези щети са регистрирани на най-малко три места по 55-километровото трасе на газопровода.

Строителството на тръбопровода, свързващ Брунсбютел и Хетлинген в Северна Германия, започна миналата пролет. През август природозащитници възпрепятстваха строителството, като окупираха част от обекта и не позволиха работата да продължи. Планираше се новото трасе да заработи до края на 2023 г., но откриването му се забави. Според SHZ причината за забавянето може да са именно откритите щети.

Това е вторият саботаж срещу германска критична инфраструктура, след като през септември 2022 г. бяха взривени три от четирите тръби на „Северен поток“ 1 и 2, който трябваше да пренася газ от Русия за Германия.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.