Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пълен провал на новите германски танкове „Пума“, пазещи Източна Европа

Новите германски танкове „Пума“, които трябва да пазят Източна Европа от веонна опасност, се провалиха напълно. По време на стрелково учение всичките 18 танка „Пума“ излизат от строя: повреди в електрониката, проблеми с купола, подпалени кабели, съобщи DW. Медията определя ситуяцията като „истинска катастрофа“.

Ако това се случи в реална бойна ситуация – а танковете участват в подразделение на НАТО за бързо реагиране – резултатите биха били драматични, коментира и агенция ДПА. Причината е, че новите германски танкове „Пума“ са зачислени към силите на НАТО за бързо реагиране VJTF. Медията отбелязва, че цената на един танк „Пума“ е 17 милиона евро.

В писмо до Министерството на отбраната, цитирано от сп. „Шпигел“, командирът на 10-та танкова дивизия генерал-майор Рупрехт фон Бутлер предупреждава, че по време на скорошното учение и последните две „Пуми“ излезли от строя само след час и половина стрелби – поради дефекти в купола, в който не седи танкист, защото той управлява дистанционно.

Тези танкове са екипирани с високотехнологична електроника – и тъкмо тя е дела дефекти в последните учения, пише в писмото до Министерството на отбраната. Освен това в един танк са се подпалили кабели и в кабината станал пожар. Подобни дефекти при танковете „Пума“ били вече известни, но досега не са констатирани с такава интензивност, съобщава „Шпигел“. А при това учението в Северна Германия далеч не поставило танковете пред прекалено големи изпитания. Генерал-майор фон Бутлер твърди, че пълната боеспособност на танковото подразделение ще бъде възстановена едва след 3-4 месеца.

Председателката на парламентарната комисия по отбрана Мари-Агнес Щрак-Цимерман заяви, че очаква от ръководителя на проекта и от ръководителите на въоръжените сили бързо изясняване на проблемите и предложения за тяхното решаване. „Та нали ние сме вложили толкова много пари в тези танкове“, коментира депутатът.

Германското правителство съобщи, че ще спре закупуването на нови танкове „Пума“, след като бронираните пехотни превозни средства – които трябваше да бъдат част от приноса на Германия към силите на НАТО – претърпяха проблеми, които оставиха всички 18 от тях негодни за операции.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.