Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пълните газови хранилища в ЕС ще се изчерпят през зимата: доклад

Напълно заредените газови хранилища може да не са достатъчни, за да поддържат европейските страни през предстоящия отоплителен сезон, съобщи Ройтерс, позовавайки се на експертен доклад на Aurora Energy Research. Според анализа хранилищата на евросъюза могат да осигурят достатъчно газ само до 90 дни средно търсене. Анализ на фирмата за събиране на данни ICIS също показва, че резервите в региона може да стигнат до март. Затова анализаторите са съгласни, че потреблението на газ трябва да бъде намалено, за да се избегне недостиг.

„За да се справим с тази кризисна ситуация, намаляването на търсенето ще бъде дори по-важно от съхранението“, коментира Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel.

Данните на ICIS показват, че ако потреблението се намали с 15% под средното за пет години всеки месец, ЕС все още може да има 45% от газовите си резерви през пролетта, ако Русия продължи да доставя газ в региона в сегашните си обеми, и 26%, ако Русия спре доставките през октомври.

Освен това неуспехът на ЕС да пести газ тази зима ще се отрази на нивата на запасите през следващата година. Според Оксфордския институт за енергийни изследвания, ако Русия намали газовите потоци и ЕС изчерпи своите хранилища през предстоящия отоплителен сезон, хранилищата за следващата година ще бъдат изпразнени още през ноември, преди отоплителният сезон дори да е в разгара си.

„Запасяването е предпазна мярка, но много значително намаляване на търсенето е това, от което се нуждаем като приоритет в тази криза“, коментира Матиас Бък, директор за Европа за Agora Energiewende.

Източник:Reuters
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.