Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Паметникът на Съветската армия да се махне и да се сложи табела, че България е била окупирана от Русия, гласува комисия в СОС

Паметникът на Съветската армия да бъде махнат, а докато това стане факт до него да се постави табела, че България е била окупирана от чужда сила, решиха стличните общински съветници. Кметът на София Йорданка Фандъкова да поиска държавата да премести Паметника на Съветската армия и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата, гласи решението на комисията по култура в Столичния общински съвет.

Решението подкрепиха общинарите от комисията по култура от ГЕРБ-СДС и  ДБ. Димитър Антов от „Патриоти за София“ се въздържа, а Калоян Паргов обяви, че представителите на БСП напускат заседанието.

Според решението областният управител на София трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването, а главният архитект Здравко Здравков да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина.

Докато преместването стане факт, ще бъде поставена информационна табела до паметника, на която да бъде указано, че монументът „Паметник на Съветската армия“ символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната.

Подробният текст на обществената информационна табела следва да бъде изготвен съвместно от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от столичния общински съвет. Текстът ще бъде и на английски език.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.