Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Паметникът на Съветската армия ще бъде нарязан и разрушен, а не демонтиран и преместен

Депутатите на БСП отиват на среща с премиера Николай Денков, за да поискат от него да спре премахването на Паметника на Съветската армия. Според депутатите има нов план за бъдещето на монумента – не да бъде демонтиран и преместен, а да бъде нарязан. „Възраждане“ сезираха прокуратурата за действията по премахването на паметника, които според партията са незаконни.

„Идеята за това паметникът да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан, тъй като кранът не може да го отмести, т.е това, което са ви говорили досега, че ще бъде демонтиран и пратен в музея на социалистическото изкуство има друга позивна. До петък им е даден срок да бъде нарязан и разрушен“, каза Георги Свиленски от БСП.

„Големият проблем е, че този кран е незаконен, няма никакви сертификати и регистрации в Националната агенция по метрология и технически надзор. А идеята паметникът да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан и разрушен, даден им е срок до петък. Ние това няма да го приемем“, заяви Георги Свиленски.

Служителите не са предоставили никакви документи за дейността, която извършват, на мястото нямало информационни табели, а самите работници са били без каски, въжета и каквито и да било обезопасяващи средства.

„Сезирали сме градския съд, административния съд и прокуратурата за тези самоуправства. Сега отиваме при министър-председателя, от когото ще изискаме незабавно да извика областния управител и да спрат всякакви безумства, които се извършват в центъра на София“, каза Свиленски.

„Ние сме против махането, събарянето, оскверняването на каквито и да е паметници – това е паметта на България“, е позицията на БСП.

„Тъй като разбирам, че Борисов днес е казал, че не подкрепя демонтирането на паметника, искам да му напомня, че и областният управител, и кметът на София, и неговото мнозинство в Общинския съвет взеха това решение. Областният управител е такъв, благодарение на неговите гласове в пленарна зала и когато бъде нарязан паметникът, Борисов да обясни как с неговите гласове е предотвратил това. Сега говори, че е против, но е против пред медиите, а вътре, в зала, гласува „за“ това“, коментира народният представител.

„Ако паметникът беше опасен щеше да бъде дадена гласност по-рано и да се обследва, а не да се прави по нощите. Трябва ли този паметник да се маха? Той е част от историята ни. Ние сме против това и ще се борим с всякакви средства“, каза депутатът от БСП.

Рано тази сутрин край Паметника на Съветската армия бе докаран кран, който да започне свалянето на фигурите на върха. На място имаше полиция, дойде и областната управителка Вяра Тодева. Пред паметника беше организиран протест от „Възраждане“, БСП и „Левицата!“.

Още по темата: Русия: Премахването на паметника на Съветската армия е варварство, България ще трябва да плати последствията 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Разделяй и владей.До паметника на съветската армия опряхме. Навсякъде по света се предизвиква хаос,беззаконие и разделение на хората.Докато не осъзнаем това и играем по тази свирка,ще сме роби на господари.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.