Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фонд на Европейския парламент е инвестирал в производство на касетъчни бомби

Силно задлъжнял пенсионен фонд, обслужващ Европейския парламент, е използвал парите на европейските данъкоплатци за закупуване на акции в различни компании за оръжия, произвеждали доскоро касетъчни боеприпаси, тютюн, минно дело и изкопаеми горива, съобщи EUobserver.

Медията твърди, че е получила подробна разбивка на инвестициите на фонда между 1994 и 2010 г. Според документите евродепутатите са притежавали десетки хиляди акции в няколко производители на оръжие, известни с производството на касетъчни боеприпаси, които са забранени от ЕС от 2008 г. насам.

Тези компании включват американските гиганти Raytheon, Honeywell International и Textron, за всички от които се знае, че произвеждат смъртоносните оръжия, застрашаващи цивилни.

И трите фирми твърдят, че са прекратили производството на касетъчни боеприпаси през последните години. Освен това не е ясно дали фондът все още притежава акции в някоя от тях, тъй като не е предоставена скорошна инвестиционна информация на обществеността.

Това, което е публично известно обаче, е, че пенсионният фонд е загубил много пари и някои се опасяват, че Европейският парламент може в крайна сметка да използва до 400 милиона евро от парите на данъкоплатците, за да го спаси. Според експерти се очаква фондът да фалира в рамките на следващите три години, тъй като продължава да изпитва рязък дефицит заради бързото нарастване на броя на евродепутатите, достигащи пенсионна възраст.

Няколко евродепутати настояха, че дефицитният фонд трябва да бъде оставен да потъне и че „нито стотинка“ не трябва да отиде за спасяването му. В писмо до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола миналата година няколко евродепутати също предупредиха, че фондът крие „потенциални опустошителни рискове за репутацията на Европейския парламент“.

Фондът първоначално е създаден през 1990 г. и е отворен за евродепутати до 2009 г. За всеки 1000 евро, внесени в схемата от законодателите, парламентът е допринесъл с 2000 евро от парите на данъкоплатците. Очаква се близо 900 души да получат пенсия от фонда до 2024 г. Списъкът на вносителите и бенефициентите включва върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, основателя на френския Национален фронт Жан-Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен, както и основателя на UKIP Найджъл Фараж.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.