Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Парите на ЕС свършват: „Ханделсблат“

По-високите лихвени проценти добавиха натиск върху дългосрочния бюджет на ЕС, който вече е притиснат от множество кризи, включително конфликта в Украйна, миграцията и недостига на енергийни доставки, съобщи вестник „Ханделсблат“.

След пандемията тези въпроси претоварват финансовите ресурси на ЕС, пише германското издание. Бюджетните резерви са „практически изчерпани“, се казва в статията, докато предизвикателствата нарастват, а способността на Брюксел да действа намалява.

Статията идва преди обсъжданети на бюджета на ЕС за 2024 г., както и на т.нар. многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г.

Според медията готовността на страните-членки на ЕС да покрият разходите по единния бюджет е ниска, особено в Германия, която е най-важният нетен вносител в съюза. Всичко това може да подкопае способността на ЕС да финансира приоритетите си или да реагира на непредвидени събития и да изложи на риск водещите програми, предупреждава изданието.

В статията се посочва, че Евросъюзът има много задължителни разходи, което го оставя с по-малко от 30 милиарда евро годишно за подкрепа на Украйна, ускоряване на енергийната трансформация, укрепване на индустрията за чипове, стимулиране на местното производство на чисти технологии, откриване на нови източници на суровини и противодействие на китайската инициатива „Път на коприната“.

Ограничен до строги задължителни разходи, „ЕС не може да се издигне, за да се превърне в геополитическа сила“, заключи „Ханделсблат“, отбелязвайки, че при сегашната бюджетна структура икономическият блок не е на висотата на предизвикателствата си.

Още по темата: „Дойче Банк“: Задава се вълна от фалити в Европа и САЩ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.