Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Парите на САЩ за Украйна свършват: Politico

Американската помощ за Украйна може напълно да се изчерпи още в средата на лятото, съобщи Politico, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. Причината: Вашингтон вече е похарчил по-голямата част от пакета от помощи на стойност 48 милиарда долара, одобрен от Конгреса през декември.

Според изданието САЩ разполагат само с около 6 милиарда долара, които да похарчат за оръжие и доставки за Киев, което означава, че американската помощ за украинските сили скоро може да спре.

Съобщава се, че членовете на Конгреса са разтревожени, че Белият дом скоро може да не е в състояние бързо да достави военна помощ на Украйна, особено след като Киев планира много шумна контраофанзива срещу Русия.

„От решаващо значение е администрацията да предостави на Украйна това, от което се нуждае, навреме, за да защити и да си върне суверенната територия“, каза сенатор Сюзън Колинс пред лидерите на Пентагона миналата седмица.

Politico съобщава, че Белият дом сега обсъжда съвсем нов пакет от помощи, предназначен да поддържа потока от доставки за Украйна, според висш служител на администрацията, който отбеляза, че не е ясно какви могат да бъдат нуждите на Киев по време или след контраофанзивата. Източникът добави, че администрацията на президента Джо Байдън е „напълно ангажирана“ да подкрепи правителството в Киев „дългосрочно“.

Миналата седмица Пентагонът обяви последния си пакет от помощи за Киев, оценени на около 1,2 милиарда долара, които са предназначени за военната промишленост за производство на артилерийски и противовъздушни боеприпаси. Американски военни заявиха, че тези боеприпаси са предназначени да отговорят на „най-спешните изисквания“ на Украйна и да осигурят „критични краткосрочни способности“.

Дискусиите за нов пакет от помощи за Украйна обаче се очаква да предизвикат ожесточени дебати в Конгреса през следващите месеци и ще срещнат съпротива от републиканците, които призоваха за намаляване на държавните разходи за Украйна, позовавайки се на задаващи се вътрешни проблеми.

Администрацията на Байдън вече е ангажирана в противопоставяне с Камарата на представителите с републиканско мнозинство заради повишаването на тавана на дълга на САЩ. В момента американският национален дълг е оценяван на над 31 трилиона долара и Вашингтон е изправен пред риска от фалит.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.