Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Парламентът гласува да няма референдум за еврото

Парламентът гласува против провеждането на референдума за еврото и така зачеркна волята на 604 000 българи, подписали се под искането за референдум. ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС не подкрепиха провеждането му с въпрос “Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

ГРАО потвърди, че 470 000 подписа от задължителните по закон 400 000 са валидни, което означава, че референдумът трябва задължително да бъде проведен. Въпреки това предложението беше отхвърлено с 98 гласа „против“ от една част от депутатите на ГЕРБ, от 51 народни избраници от ПП-ДБ и всички от ДПС. 68 депутати от парламентарните групи на „Възраждане“, БСП, ИТН, независимият депутат Радостин Василев и двама народни представители от ПП-ДБ гласуваха „за“. 46 народни представители от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Вносител са Инициативен комитет на граждани, подкрепени от парламентарната група на „Възраждане“.

Искането представи Деян Николов от „Възраждане“.

За да се обяви референдумът за незаконен, въпреки че изобщо не може да се говори за противоконституционност, единствено може да има дискусия дали отговаря на Закона за референдумите. Гражданите не могат да се питат по въпроси, които вече са уредени в международни договори, по които България е страна. Само че България не е ратифицирала договор, в който срокът страната да влезе в Еврозоната да е описан, обясни Николов.

Подписаните международни договори не определят конкретен срок, в който да се въведе еврото като официална валута, аргументира се Деян Николов защо трябва да се проведе референдум за еврото. Това, което ще се опитате да направите, е да заметете един референдум без никаква юридическа обосновка, разкритикува Николов колегите си от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Заради отхвърлянето на референдума за отлагане на въвеждането на европейската валута у нас, „Възраждане“ ще сезират Конституциония съд. Думата има президентът, който свиква референдумите.

Президентът може да свика референдума за еврото дори парламентът да гласува „против“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.