Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Парламентът одобри засекретен списък с оръжия за Украйна

Парламентът реши окончателно да изпратим безвъзмездна военна помощ на Украйна във вид на въоръжение, техника и боеприпаси. Това стана с ратификацията на споразумението между Министерство на отбраната на България и Министерство на отбраната на Украйна. Списъкът с вида и количеството на българските оръжия за Украйна е засекретен.

„За“ дарението на оръжия гласуваха 166 депутати от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и „Български възход“. Против се обявиха само народните представители на „БСП за България“ и „Възраждане“.

Веднага след вота Корнелия Нинова обяви, че БСП изпраща официално искане до президента Румен Радев да наложи вето върху закона за ратификация на военната помощ.

„Очевидно е, че в залата има коалиция на войната, която ратифицира договора за предоставяне на оръжие за Украйна. Остана една възможност това решение да бъде спряно. Обръщам се сега към президента и след малко ще му изпратим и писмена позиция – наложете вето на закона за ратификация на военната помощ за Украйна“, заяви соцлидерката от трибуната. Нинова изведе две основания – конституционно-юридически и маролни.

„Това, което се гласува, намалява правомощията на НС, тъй като анексите към договора, които ще може да сключва МО, не подлежат на ратификация от Народното събрание. Това е противоконституционен текст“, заяви Нинова. Моралните аргументи тя подсили чрез цитати на президента Румен Радев, като прочете негови изказвания през последните месеци. „Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна“, е казал Радев на 7 октомври, припомни думите му Нинова.

Какви точно оръжия даряваме на Украйна, пленарната зала не узна, а се оказа, че едва 25 народни избраници са прочели списъка в секретното деловодство на парламента. Така основният спор в пленарната зала беше не за самото изпращане на оръжия, а заради факта, че списъкът с оръжията е засекретен.

От БСП и „Възраждане“ обвиниха, че парламентът подписва празен чек, с който по всяко време правителството и МО ще може допълнително да изпраща въоръжение, за което българските граждани няма да знаят, а парламентът няма да бъде питан. Основание за това им давало предоставянето на възможността военното министерство да сключва допълнителни анекси без да уведомява парламента.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.