Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Парламентът одобри засекретен списък с оръжия за Украйна

Парламентът реши окончателно да изпратим безвъзмездна военна помощ на Украйна във вид на въоръжение, техника и боеприпаси. Това стана с ратификацията на споразумението между Министерство на отбраната на България и Министерство на отбраната на Украйна. Списъкът с вида и количеството на българските оръжия за Украйна е засекретен.

„За“ дарението на оръжия гласуваха 166 депутати от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и „Български възход“. Против се обявиха само народните представители на „БСП за България“ и „Възраждане“.

Веднага след вота Корнелия Нинова обяви, че БСП изпраща официално искане до президента Румен Радев да наложи вето върху закона за ратификация на военната помощ.

„Очевидно е, че в залата има коалиция на войната, която ратифицира договора за предоставяне на оръжие за Украйна. Остана една възможност това решение да бъде спряно. Обръщам се сега към президента и след малко ще му изпратим и писмена позиция – наложете вето на закона за ратификация на военната помощ за Украйна“, заяви соцлидерката от трибуната. Нинова изведе две основания – конституционно-юридически и маролни.

„Това, което се гласува, намалява правомощията на НС, тъй като анексите към договора, които ще може да сключва МО, не подлежат на ратификация от Народното събрание. Това е противоконституционен текст“, заяви Нинова. Моралните аргументи тя подсили чрез цитати на президента Румен Радев, като прочете негови изказвания през последните месеци. „Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна“, е казал Радев на 7 октомври, припомни думите му Нинова.

Какви точно оръжия даряваме на Украйна, пленарната зала не узна, а се оказа, че едва 25 народни избраници са прочели списъка в секретното деловодство на парламента. Така основният спор в пленарната зала беше не за самото изпращане на оръжия, а заради факта, че списъкът с оръжията е засекретен.

От БСП и „Възраждане“ обвиниха, че парламентът подписва празен чек, с който по всяко време правителството и МО ще може допълнително да изпраща въоръжение, за което българските граждани няма да знаят, а парламентът няма да бъде питан. Основание за това им давало предоставянето на възможността военното министерство да сключва допълнителни анекси без да уведомява парламента.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.