Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Парламентът гласува отмяна на забраната за внос на украинско зърно

Парламентът гласува да отпадне забраната за внос на украинско зърно в България след 15 септември. Проекторешението беше внесено от депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

„Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна“, мотивират се вносителите на проекторешението. Това са: Кирил Петков от ПП, Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС, Атанас Атанасов от ДБ, Румен Христов и Александър Иванов от ГЕРБ.

Украинската продукция заля основно България, Румъния, Полша и Словакия, след като през май 2022 г. ЕС премахна митата и квотите за внос от Украйна, за да подпомогне страната и да улесни достъпа ѝ до пазари извън ЕС.

Първоначално целта беше зърното да минава транзитно през ЕС на път за традиционните си пазари в Африка и Близкия Изток, като впоследствие производителите сигнализираха, че то наводнява и вътрешните пазари на страните членки и подбива местните цени.

Земеделците в засегнатите страни излязоха на протести и беше наложенна забрана на вноса на редица украински стоки, вклюително и зърно. След протеста на Зеленски, който нарече мярката „неевропейска“, България ще вдигне забраната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.