19.2 C
София
петък, 12 август, 2022

Парламентът ще разследва „Лукойл“, ПП и БСП гласуваха против, ДБ – въздържали се

Завишението на цената от 1 лев на всеки литър продадено гориво у нас отива в швейцарска банка, съобщи депутатът Делян Добрев

- Реклама -spot_imgspot_img

Временна парламентарна комисия ще разследва причините за драстичното покачване на цената на горивата, реши Народното събрание. Решението неше внесено от ГЕРБ-СДС с мотива, че у нас вносът на руски нефт бележи ръст от началото на годината, като количеството внесен суров петрол е с над 30 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, но въпреки по-ниската му цена, горивата на Лукойл на бензиноколонка се продават с лев по-скъпо.

„Цената на руския петрол продължава да е по-ниска, но това не се отразява върху крайните цени на горивата в България“, заяви депутатът и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. Според него по 1 лев на всеки литър продадено гориво у нас отиват в швейцарска банка. Добрев изчисли, че това са 3,5 млрд. лв. на година.

„Цената на уралския нефт, който използва рафинерията на Лукойл в Бургас, не е нараснала през последната една година. Той се продава с 30-40 на сто отстъпка спрямо цената на петрола Брент. Няма промяна на ДДС и акцизите, а цените на горивата по бензиностанциите в страната са нараснали с 1 лев за литър“, заяви депутатът.

Депутатът от ПП Искрен Митев защити драстичното покачването на цените с тезата, че рафинерията на „Лукойл“ в Бургас произвежда горива на ишлеме за швейцарска компания и държавата няма право да се намеси.

- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here