Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Парламентът ще разследва „Лукойл“, ПП и БСП гласуваха против, ДБ – въздържали се

Завишението на цената от 1 лев на всеки литър продадено гориво у нас отива в швейцарска банка, съобщи депутатът Делян Добрев

Временна парламентарна комисия ще разследва причините за драстичното покачване на цената на горивата, реши Народното събрание. Решението неше внесено от ГЕРБ-СДС с мотива, че у нас вносът на руски нефт бележи ръст от началото на годината, като количеството внесен суров петрол е с над 30 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, но въпреки по-ниската му цена, горивата на Лукойл на бензиноколонка се продават с лев по-скъпо.

„Цената на руския петрол продължава да е по-ниска, но това не се отразява върху крайните цени на горивата в България“, заяви депутатът и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. Според него по 1 лев на всеки литър продадено гориво у нас отиват в швейцарска банка. Добрев изчисли, че това са 3,5 млрд. лв. на година.

„Цената на уралския нефт, който използва рафинерията на Лукойл в Бургас, не е нараснала през последната една година. Той се продава с 30-40 на сто отстъпка спрямо цената на петрола Брент. Няма промяна на ДДС и акцизите, а цените на горивата по бензиностанциите в страната са нараснали с 1 лев за литър“, заяви депутатът.

Депутатът от ПП Искрен Митев защити драстичното покачването на цените с тезата, че рафинерията на „Лукойл“ в Бургас произвежда горива на ишлеме за швейцарска компания и държавата няма право да се намеси.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.